Tobak.

2010-03-31, 15:38:06 / Kategori: Allmänt

Idag på biologin så fick vi läsa om tobak, jag vet ju liksom mycke om tobak osv. Men jag tycker att det är kul att läsa om det ändå liksom, och få lära sej mer om det. Vi har frågor med, ungefär 20-30 stycken. Det gick bra tycker jag, frågorna var lätta tycker jag. Jag tycker ju synd att man röker/snusar, men det är ju ungefär som dom som äter massa godis. Istället för det kanske tex rökarna röker osv. Jag har ju många kompisar som söker/snusar, och jag tycker synd om dom, för det är ju liksom inte det enklaste att sluta röka/snusa. Och dom har ju mycke lättare att få hjärtproblev, cancer osv, än dom som inte röker/snusar. (Jag har inget emot dom som röker.)

I detta inlägg tänkte jag skriva lite om tobak:

TOBAK OCH SJUKDOMAR:

Alla som röker skadas av sin rökning och rökningen har effekt på i stort sett alla kroppens organsystem. Varannan rökare dör i förtid av sin rökning och förlorar i genomsnitt 7–8 år av sin förväntade livstid.

Det är vetenskapligt belagt att tobaksrökning orsakar lungcancer, cancer i andra organ, hjärt- och kärlsjukdomar, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), Crohns sjukdom samt sår i magen och tolvfingertarmen.

Tobaksrökning ökar dessutom risken för tandlossning, vissa former av syn- och hörselnedsättningar, ryggbesvär, impotens, benskörhet, minskad fruktsamhet hos både kvinnor och män, graviditetskomplikationer, missfall och plötslig spädbarnsdöd.

Nittio procent av lungcancerfallen och drygt 20 procent av all hjärt-kärlsjukdom beräknas bero på rökning. Lungcancer är den vanligaste tumörformen bland män och den femte vanligaste bland kvinnor i Sverige.

Tobak innehåller tusentals kemiska ämnen som är skadliga för människor. Eftersom blodet transporterar runt ämnena i kroppen når de ut överallt. Ju mer man röker och ju längre man hållit på, desto större är risken att drabbas av olika sjukdomar.

SKADLIGA ÄMNEN:

Tobak innehåller 4000 kemiska ämnen som är skadliga för människor. Eftersom blodet transporterar runt ämnena i kroppen når de ut överallt. Ju mer man röker och ju längre man hållit på, desto större är risken att drabbas av olika sjukdomar.

VAD INNERHÅLLER CIGARETTER?

I en cigarett finns minst 4700 olika ämnen. Alla irriterar luftrören. Minst 50 ämnen är cancerframkallande. Röken från cigaretter delas upp i huvudrök och sidorök. Vid varje bloss drar rökaren in huvudrök. Den rök som avges mellan blossen är sidorök. Sidoröken har en annan kemisk sammansättning än huvudröken. Det beror på temperaturen i cigaretten och hur den fördelar sig. När en rökare blossar stiger temperaturen i cigarettänden till 900 grader, medan den sjunker till omkring 40 grader längs cigaretten i den del som rökaren har i munnen. Mellan blossen då sidoröken bildas brinner cigaretten jämnare och med en lägre temperatur. Då förändras åter de kemiska reaktionerna och utsläppen får därför en annan sammansättning med andra proportioner mellan olika ämnen. Mellan 55 och 70 procent av tobaken i cigaretten brinner upp mellan blossen.


VARFÖR BÖRJAR MAN ATT RÖKA? VILKA ÄR DET VANLIGASTE ORSAKERNA?
Den första kontakten med tobak och rökning är ofta ofrivillig, genom så kallad passiv rökning. Den medvetna rökdebuten sker ofta i årskurs 6-7 eller däromkring, ofta vid pubertetsinträde.

 För att känna sig vuxen och tuff.
 För att ens kompisar röker eller det gäng man vill in i, de tuffa.
 Av nyfikenhet.
 För att visa sin självständighet.
 För att efterlikna en idol från film eller TV.
 För att det har en lugnande och avstressande effekt på kroppen. Man kan få extra pauser om man har ett jäktigt jobb.
 För att gå ner i vikt. Om man röker känner man mindre hunger.
 För att man blir piggare.


VEM RÖKER MEST, KVINNOR ELLER MÄN?
Fram till och med andra världskriget var rökning bland kvinnor ett litet problem i Sverige. Efter kriget ökade rökningen bland kvinnor. Idag är Sverige ett av de få länder i världen där rökning är vanligare hos kvinnor än hos män, och det är också bland kvinnorna som allt fler börjar röka. Lungcancer bland kvinnor i Sverige har öket med 40% mellan 1975 och 1990. Det var suffragetterna som uppmuntrade kvinnor att börja röka eftersom de ville ha lika rättigheter som män. De var förebilder för många kvinnor världen över. 1925 hölls den första massmediekampanjen riktad direkt till kvinnorna, Lucky Strike-kampanjen. Reach for at Lucky instead of a sweet löd budskapet, som gick hem – på två år ökade marknadsandelarna för Lucky Strike med över 200%. Budskapet var alltså att man blev smal av att röka. Tobaksannonsens kvinna är slank, tuff och frigjord. Marknadsförarna presenterar tobaksrökning som ett sätt att bli slank och vacker, medan man i själva verket blir sjuk och rynkig. Män röker nu liksom förr för att det är häftigt och de tror att de ser bra ut. När det gäller män så är det ofta de män med höga positioner som röker för de har inte tid att äta och cigaretterna är lugnande.


VAD HÄNDER I KROPPEN NÄR MAN RÖKER?

 Håret luktar, blir matt och platt och fortare smutsigt.
 Man blir tröttare och därmed svagare. Muskler ersätts av slapp hud.
 Risken för missfall ökar, liksom att barnet föds med betydligt lägre kroppsvikt.
 Man får kalla händer och fötter.
 Hyn blir grövre, gråare och fortare rynkig.
 Tänderna blir gula, tungan svampig och andedräkten unken.
 Man kan få kronisk bronkit, emfysem eller lungcancer.
 Man får svårare att bli med barn.
 Man kan få livmoderhalscancer.
 Fingrarna blir gula.
 Man kommer tidigare i klimakteriet.
 Man kan få strupcancer.
 Röklukten sätter sig överallt och man luktar gammal askkopp utan att vara medveten om det.
 Lungkapaciteten minskar.
 Slemmig morgonhosta som kroppens varningssignal.
 Potensen blir sämre.
 Man åldras i förtid.
 Luktsinnet blir sämre, vilket även leder till försämrat smaksinne.
 Sämre kondition, trött och långsam.
 Dålig blodcirkulation.
 Försämrat mörkerseende.
 Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.
 Nikotinet i tobaken får blodkärlen att dra ihop sig, hjärtat får arbeta hårdare för att pumpa runt blodet.

ATT SLUTA RÖKA:

Man måste ha bestämt sig att nu är det slut – man måste alltså vara motiverad.
Man ska ha ett mål för varför man vill sluta. Ofta slutar man att röka för att man mår dåligt, har kanske fått sin första hjärtinfarkt. Man vill spara pengar. Har man barn med astma så vill man försöka hjälpa till så barnen blir bättre eller helt friska.
När man då bestämt sig för att sluta och släppa sin napp (cigaretten) ska man sätta sig ner och skriva upp för- och nackdelar med att sluta.

KROPPEN NÄR MAN HAR RÖKT SIN SISTA CIGARETT:

Inom 20 minuter efter att man rökt sin sista cigarett så börjar kroppen en serie förändringar som pågår i åratal. Men tar man en enda cigarett så går de positiva förändringarna förlorade.

 20 minuter – Blodtryck och plus går ned till normal nivå. Temperaturen i händer och fötter ökar till det normala.
 Åtta timmar – Koldioxidhalten i blodet återgår till normal nivå. Syrehalten i blodet blir normal.
 24 timmar – Riskerna för hjärtinfarkt minskar.
 48 timmar – Nervtrådarna börjar sin återväxt och lukt- och smaksinnet ökar.
 Två veckor till tre månader – Blodcirkulationen förbättras, det blir lättare att promenera och lungkapaciteten blir bättre.
 En till nio månader – Hosta, risk för blodpropp, trötthet och andningssvårigheter avtar. Flimmerhåren kommer tillbaka i lungorna. De hjälper till att ta hand om slem, vilket rensar lungorna och minskar infektionsriskerna. Kroppens totala energi förbättras.
 Ett år – Överhängande risk för kärlkranssjukdomar är hälften av en rökares.
 Fem år – Dödligheten i lungcancer för de medelålders som rökt ett paket om dagen har minskat till hälften. Risken för hjärnblödning är lika liten som hos en icke-rökare efter 5-15 år efter rökslut. Cancer i mun, hals och matstrupe är hälften av en rökares.
 Tio år – Lungcancerdödligheten lika med en icke-rökares. Celler som är förstadium till cancer återställs.

 


Provresultat på BIOLOGI!

2010-03-31, 15:11:39 / Kategori: Allmänt
Idag i skolan så fick vi reda på hur det gick på provet i Biologi, det gick bra! Jag fick G, men man kunde bara få VG. Så jag vart nöjd.

Imorron blir det påsklov, jag och Frida åkte hem ca 13:00, vi fick skjuts av Fridas låtsas pappa, så när jag kom hem så åt jag jordgubbar, mjölk och proteinpulver, MUMS!:) Proteinpulver är så j*vla gott!:)
Bilden är från spanskan, vi fick lära oss hur man säger håll k*ften på spanska. Man uttalar det: Cájate, men det stavas: Cállate.

Grattis mamma!:)

2010-03-30, 18:42:58 / Kategori: Allmänt
Imorron fyller mamma år, grattis till mamma:) Jag ska köpa en present till hon, men jag har inte bestämmt mej vad jag ska köpa. Men hoppas hon blir nöjd:) Imorron blir det att käka tårta, mums!
Gullid bild på mamma:)

Fel i postlådan:O

2010-03-30, 18:24:54 / Kategori: Allmänt

 

Haha, kolla va vi fick i posten igår. Vi fick nå slitz betalnings grej, men mamma öppna inte. Min brorsa premnomnerar(stavas) på Slitz. Då är det nån vuxen i Sandarne som köper såna kläder, Den bilden till höger det är Slitz tidningen.

Jaja, ville bara säga det, tycker det va så jävla "kul" gjort. Asså inte kul, men att dom tog fel på "vägarna" Va pinsamt för han/hon om man har det hemligt, och sen kickas en räkning från slitz till en annan. Asså det är skit svårt att förklara, som ni kanske märker? Men jag skriver inte va han/hon heter eller va han/hon bor, för då kan jag få skit fört. Asså det kanske inte låter nå kul. Men de va det.

 


Är det bara jag eller?:O

2010-03-30, 18:10:55 / Kategori: Allmänt

Är det bara jag eller har mitt utseende förändrats? Jag satt och kika igenom bilder på datan, då hitta jag dessa bilder. Jag tycker att jag ser mycke äldre ut, fast att den bilden till vänster är ungefär 6 månader gammal. Och den till höger knäppte jag förra veckan. Det är många som tycker att jag ser mycke äldre än vad jag är. Jag har fått frågor om jag är 14-18 år. När jag säger hur gammal jag är så tror dom mej typ inte, hehe. Det är ju liksom kul att höra att man ser äldre ut än vad man är liksom.

Tycker ni också att jag ser äldre ut? Eller har jag fel?



Sommartid.

2010-03-28, 14:05:04 / Kategori: Allmänt

 

Gomorron! Jag kikat på film på morronen, har tagit in en tv i mitt rum. Den andra va så j*vla stor, så jag och mamma satt in en mindre tv. Men man ser lika bra med den. Den andra tv:en fick knappt plats i mitt rum:O För jag har ett stort bord i rummet, menmen. Denna tv funkar också jätte bra.


Idag ska man ju ställa framåt klockan/klockorna 1 timme. Jag gjorde det typ nyss på mobilen, Så nu är den: 13:19. Jag tycker det är lite "drygt" när man ska ställa tillbaka klockorna, asså liksom varför ska man göra det? Asså jag fattar att det är för sommar tidern har börjat osv, men ändå liksom, och att det blir ljusare på kvällen osv.





IDAG: Ska jag väl inte göra så himla mycke, det blir nog mest att bara ligga i sängen och glo på tv/film. Jag orkar inte göra nå idag typ. Har lust med att kika på tv/film och ta det lungt. Imorron är det ju skola-.- Men på torsdag är det ju sista dagen man går i skola, sen blir det sportlov.



MUFFINS, MUMS

2010-03-27, 19:58:45 / Kategori: Allmänt

 

Har bakat choklad muffins, mums! Dom vart jätte goda. Gjorde ungefär 14-15 stycken, men dom är snart slut, hehe. Men dom är goda allafall, och min familj som har smakat dom tycker dom va goda, och det är ju bra.

Mamma ändra lite i ingrediensen, men dom vart ändå skit goda!

 

INGREDISERNA:
* 3 dl vetemjöl
* 1,5 tsk bakpulver.
* 3 msk kakao.
* 1,5 tsm vaniljsocker.
* 2 dl socker.
* 50 g smör.
* 1,25 dl mjölk.
* 2 ägg.

 


Herregud! Vänskap

2010-03-27, 19:37:56 / Kategori: Allmänt

 

Jag logga nyss in på min blogg, så såg jag en kommentar av en väldigt "gammal" vän. Vi är barndomsvänner, jag har inte träffat hon sen för 4-5 år sen. Det har liksom inte blivit av att vi har haft nån kontakt, vi har liksom inte prata med varann eller haft nån kontakt, sen jag flytta från Arbrå till Söderhamn.

När jag läste vad hon skrev och gick in på hennes blogg, så vart jag jätte förvånad! Jag trodde att hon hade "glömmt" bort mej, eftersom vi inte har snackat på jätte länge. Och jag jätte förvånad över att hon visste vad jag heter på min blogg, jag trodde inte att hon visste det, men det är ju jätte kul att hon hörde av sej!

Vi va varje dag förut när jag bodde i Arbrå, vi kom jätte bra överens. Vi hade "planerat" att min förra kanin(som jag hade då) skulle para sej me en av hennes kaniner. Vi båda hade massa av djur då. Vi hade kaniner, marsvin osv. Men som i dom flesta vänskap så bråka vi ju också, men det var mest småtjafs. Men det ingår väl i vänskap, eller har jag fel? Jag tycker allafall att det va jätte kul att hon hörde av sej. Det har liksom inte blivit av att jag har hört av mej, jag vet inte varför. Jag har inte hon på bdb, msn, inte hennes nummer eller nå.

Jag tror vi att vi tappa kontakten för att jag flytta, och för att vi börja bråka när jag skulle flytta. Jag kommer inte ihåg om vad, men jag har för mej att vi bråka om nåt. Men som tur är vi inte osams längre!:) Och det är bra, tycker jag. Har liksom ingen anledning att bråka med hon, så varför ska man då bråka om det inte finns en anledning?

Jag tror att om man är för mycke, så kan man börja bråka lättare, det är svårt att förklara. Men jag och en vän som heter Madde va väldigt ofta förut, och då kunde vi börja bråka om det minsta lilla. Det är ju inte så för alla som man är med. Men när jag och Madde hade vart med varann för "många" dagar, så blev de nästan alltid bråk. Det är ju såklart jätte jobbigt och bråka med en nära vän. Men som tur är att vi vart sams nästan direkt. Jag och Madde är inte lika mycke med varann nu, det har liksom bara blivit så. Men när jag och Madde är, så även om vi bråkar rätt ofta så har vi ändå jätte kul och skrattar när vi är sams. Jag kommer ihåg en gång när jag och Madde skulle hem till Madde, då så gick vi om sidan på vägen, sen så kom det en bil, så sprang hon över vägen och jag gick på samma sida som innan. Sen när hon hade precis sprungit över vägen så kommer det en annan bil på andra sidan, så hon sprang upp i snön, så hon hade snö upp till knäna. Och jag stog och gara hela tiden. Sen när vi fortsätte vi hem till hon så garva jag ännu, och Madde garva också.

Sen en gång när hon skjutsa mej på sparken, så va vi nästan hemma hos mej, då sa jag: Kör inte in i snön på sidan, för då ramlar jag. Efter jag hade sagt det så kom det en bil bakom oss, och Madde körde in i sidan i snön så jag "flög" så jag låg på sidan av vägen vid snön, och Madde stog och garva och jag låg och garva, haha. Fyfan va kul det va. Vi skratta hela kvällen åt det.

En jätte söt/fin bild som jag har gjort, väldigt söt vart den. Och "gillar" dikterna. Dom är väldigt fina.

 



Bild från systemkamera!

2010-03-27, 08:36:23 / Kategori: Allmänt

Gomorron gomorron! Nu är jag vaken kl: 08:17, jag somna i soffan igår, sen typ kl:05:00 gick jag upp i min säng och la mej, haha. Sen ska jag väl ner och käka frukost. Sen ska jag chilla hela dagen. Nu har jag inge mer att säga, bara att: Hoppas ni sov gott alla läsare!


Detta är en bild från systemkameran, som jag har knäppt. Jag vart väldigt nöjd med den! Den liksom "fångar in" varje detalj. Om man skulle ha knäppt med en mobil, så skulle de nog bara bli suddigt.

Har ni en systenkamera? Isåfall vilken modell osv är den? Om ni vill veta vad jag knäpper med för systemkamera är det bara att fråga.


Dagens Outfit:

2010-03-26, 19:38:06 / Kategori: Allmänt
Dagens Outfit, väldigt snyggt och väldigt bekvämt vardagsstil.
Byxor: Svarta mysbyxor.
Linne: JC.
Tröja: Ellos.

Dagens outfit är väldigt snygg och bekväm! En snygg vardagsstil.

Final i Let´s Dance ikväll, vem vinner och vem "försvinner"?

2010-03-26, 19:32:27 / Kategori: Allmänt

 

Ikväll är det final i Let´s Dance men själv ska jag inte kolla på Let´s Dance. Jag tycker inte att det är så himla kul och sitta och kolla på när dom dansar på tv:en. Hiphop är kulare att kolla på, men alla har olika åsikter och tankar om de. Men allafall, jag ska kanske typ kika lite i slutet för att se hur det går. Annars ska jag nog kika på tv, äta godis. Jag har ju inte hängt med i dom andra programen i Let´s Dance, så jag har ingen aning om vem som kommer vinna. Men det är nog jämt, tror jag.

Vem tror du vinner?
Vem hejar du på?

 


Kom hem från sjukhuset nu ja.

2010-03-26, 12:16:14 / Kategori: Allmänt

 

Nu har jag kommit hem från sjukhuset. Jag ska få en tid till en ortopeb i Söderhamn och sen ska vi åka och magnetröntga knä och höften i Hudiksvall. "Min" läkare sa att de va allvarligt, så vi ska åka och röntga knä och höften. Jag vet inte när, men vi får besked av läkaren om nåndag tror jag. Hoppas att det går bra! Vill inte ha såhär ont längre! Så de va ju bra att dom ska fixa så att jag får åka och magnetröntga knä och höften.

JUST NU: Sitter jag och eter godis och dricker läsk, mums! Efter vi hade vart på sjukhuset, så åkte vi och handla dricka, godis osv. Det gick bra, sen åkte vi hem. Så nu sitter jag här vid datan, jag tänkte gå och lägga mej strax, för jag är skit trött. Jag vakna flera gånger inatt av att jag hade as ont iknä och höften. Så ska lägga mej och sova lite.

Vad ska ni hitta på denna fredag då?


 



Seriöst?:O

2010-03-25, 21:16:52 / Kategori: Allmänt

 

Asså helt seriöst, Söderhamns sjukhus är fan "världens" dåligaste sjukhus, allafall idag. Vi hade beställt tid, och då fick vi vänta i väntrumet. Vi fick sitta där i 1 timme. Och sen ropa dom och då följde jag och mamma med. Då fick vi gå in i ett rum och vänta så länge. Sen fick vi sitta där i typ 30 minuter. Efter de så gick jag och mamma och fråga varför de tar så himla lång tid. Då sa dom att dom hade mycke att göra, och det förstår jag. Sen så sa dom att "min" läkare inte hade sagt att jag skulle röntgas igen. Men sen stog de det. Jaja, så imorron kl:09:15, ska jag åka till sjukhuset och röntga mej.

Hoppas de kommer gå bra imorron. Och hoppas att dom hittar nå, för om dom inte hittar nå så kommer jag ju få ont kanske hela mitt liv. Men om dom hittar nå kan dom ju liksom "bota" de.

Sen efter vi hade åka från sjukhuset så åkte vi och handla mat. När vi kom hem så hjälpte jag mamma att packa upp. Sen kom Ida hem till mej och sen gick vi till hon. Då spela jag GH(Gitar Hero) De gick bra. De va ungefär 1 år sen jag spela gh, men kul vare att spela gh allafall. Sen så gick vi ut me hunden. Sen så åkte jag hem. Så nu sitter jag här vid datan och bloggar och bdb.

Gammal bild på mej och Ida, jag har blont hår där. I sommras ungefär är bilden tagen.
Jag hade ingen annan bild som passa med texten, så jag tog denna bild, för jag och Ida va med på den och vi va idag.


Våffeldagen idag!

2010-03-25, 13:58:17 / Kategori: Allmänt

 

Idag är det våffeldagen.

Vad brukar du göra på våffeldagen?

SVAR: Jag brukar inte "fira" våffeldagen, jag äter sällen våfflor på den dagen det är våffeldag. De har liksom bara blivit så. Jag gör inte en sån "stor" sak av våffeldagen liksom. Jag tycker inte att det är nå fel med att fira våffeldagen, men jag brukar inte göra det. Våfflor är mums!

Firar ni våffeldagen? Isåfall hur? Tycker ni att man borde ha våffeldagen? Eller tycker ni att det är onödigt?

 


Sjukhuset idag!

2010-03-25, 12:23:59 / Kategori: Allmänt

 

Kl: 14:30, ska jag till sjukhuset för jag har ständiga(hela tiden) smärtor i knä och höften. Jag kan inte gå eller springa. Jag har vart och kolla dörut vad det kan vara men då har dom inte hittat felet. Men nu på senaste tiden gör de ondare och ondare dag för dag i knä och höften. Så idag ska jag åka och kolla de på sjukhuset. Det är så himla jobbigt att man inte kan springa längre sträckor, bara nån meter sen får jag smärtor i knä och höften. Jag gillar att va ute och röra på mej t.ex springa. Men det kan jag inte göra nu:(

I sommras så råka jag ju ut för en olycka med en moppe. Det sluta att jag hamna på akuten i Hudiksvall. Det var ungefär 5% av 100% att jag skulle kunna överleva, för jag hade svimat, och låg och skaka och nästan förblödde. Jag fick smällar i: Knä, höften, magen, axeln, benen, nästan överallt. Så jag fick sova över på sjukhuset. Dom va och kolla mej var 30 minut för att se att allt va bra med mej. Jag bara låg och inte gjorde nånting, jag åt inte, jag drack inge, Jag bara låg där och gjorde ingenting. Jag undra om jag skulle överleva. Som tur gjorde jag det. Jag fick gå på kryckor i 1,5 månader. Detta kommer jag aldrig att glömma, jag bara låg på marken och blödde, skaka, svimma. Som tur va, va Frida, Ida och Fridas brorsa där. Så dom kunde hjälpa mej att ringa mamma/pappa/ambulansen.

Än idag tänker jag på det och tänker hur lila jag va sårad efter moppe olyckan. Jag trodde att de aldrig skulle hända mej, men de gjorde de. När jag minst ana att de skulle hända mej så hände de. När ni minst anar de, så kan en olycka drabba er, ni ska vara försiktiga för vad ni gör. Tänk efter. Jag tänkte inte efter, därför hände de som jag inte ville skulle hända. Jag dog nästan den dagen. De va bara nåra dagar efter min födelsedag ungefär. Kom ihåg: Va försiktiga de ni gör, annars kan ni vara skadade för resten av era liv. T.ex: Knä, höften, axeln osv.

Jag lärde mej av mina misstag att vara försiktig på moppar. Jag kan inte spela innebandy, som jag gjorde förut. Jag kan inte springa nästan.

Och plus+ att jag spela innebandy innan och fick smällar på knä och höften, och jag har spelat fotboll, så vart de ännu värre, eftersom jag hade ont lite då och då, men efter skadan vart det värre. Nu är de ungefär 1 halv år sen olyckan hände, men ändå har inte mitt knä och min höft blivit helt återställt(alltså, blivit "bättre")

Jag hoppas att dom får reda på vad det är med mitt knä och min höft, annars får jag har smärtor kanske hela livet. Jag hoppas på de bästa



Jag tog bilden för den va "gullig"



Grattis på födelsedagen Frida!

2010-03-24, 07:14:51 / Kategori: Allmänt

 

Gomorron! Nu har jag vaknat och klätt på mej och sminkat mej kl:07:05, snart blir det att gå ner och fixa ordning frukost:) Min mage kurrar, hehe. Så ska ner och mätta den med macka och saft, hehe:) Sen efter det så blir de att åka till skolan, vi ska ha bilogi prov, men det kommer jag nog att fixa, för de är inte svårt tycker jag, men vi får väl se hur det går, men jag hoppas att det går bra allafall. Sen efter skolan så drar jag, Ida och Frida till Frida, tror jag, för vi ska fira Frida idag, eftersom hon fyller 14 år. På kvällen ska jag kika på Glee, jag följer den serien. Sen lbir det ANDRA AVENYN! Jag följer dej serien också, jag tycker att dom serierna är sjukt bra!

Men nu ska jag allafall gå ner och äta frulle, sen skriver sen idag när jag kommer hem. När fyller ni år?

 


Grattis till Frida! 14 år imorron!

2010-03-23, 22:51:32 / Kategori: Allmänt

Oj, jag råka stava grattis me ett t på bilden, menmen.



Grattis till Frida! Hon fyller 14 år imorron!:)

På Fridas födelsedag: Blir det att vara med hon, Ida och Madde ska vara med, va jag vet allafall:) Då ska vi vara hos henne tror jag:) Jag och Ida har köpt en present till Frida, vi visste inte vad vi skulle köpa men sen bestämmde jag ocg Ida oss., men hoppas Frida blir nöjd allafall:)

 


Bilden från resturagen, Fanny´s place:O

2010-03-23, 22:24:12 / Kategori: Allmänt

Här är bilden som sen i lördags när jag åt på resturangen, som de stog: Fanny´s Place på:

Orka inte visa ansikte där, menmen. Där har ni bilden allafall;)


Resturang i lördags!

2010-03-22, 22:45:26 / Kategori: Allmänt

 

I lördags så var jag,mamma, min storasyster och mammas kompis och åt på en resturang som heter: O´Learys Sportsbar. Det var typ som en sport"bar". Det hängde olika sporter på väggarna, det va jätte snyggt och fint på resturangen. Jag tog en kyckligsallad med massa olika grönsaker på. Dom hade lagt upp salladen jätte fint på tallriken. Och innan man åt så servera dom popcorn. Det va snällt. Och vi fick jätte stora glas, det fick plats 0,6 liter. De va mycke. Jag drack cola light. Det är absolut den bästa salladen som en resturang som har gjort sallad på. Salladen kosta: 150 kr, om ni inte tror mej kan ni åka dit och kolla själva. Men de var absolut värt priset. Jag var så himla mätt, men gott vare. Och medans vi satt och åt så var det hockey på tv:en, dom har dom tvdukar och massa andra typ plasma osv. Så vi satt och kolla på hockey. Det var djurgården och nå till lag. Men allafall, det var super god mat!

Detta var min sallad, mums.

Sen när vi skulle gå därifrån, så såg jag 1 dörr som de stog: Fanny´s Place. Så mamma knäppte kort på skylten och mej, jag stog brevid skylten. Jag orkar inte lägga upp bilden nu, jag kan göra det nånannan dag. Men jag tyckte det var fränt allfall. Inte varje dag man ser en dörr som de står ens namn på. Menmen, de var en jätte god mat!

 


Nåra bilder från förra veckan!

2010-03-22, 22:29:39 / Kategori: Allmänt

Förra veckan så var jag med Ida och Frida, då knäppte vi lite kort. Frida och Ida knäppte så dom skicka över bilderna till min mobil, så jag kunde lägga in dom på min blogg, tack så mycke Frida och Ida. De var jätte kul att vara med dom, vi va mest ute eftersom de var så varmt och skönt ute. Så vi gick runt och prata och lyssna på musik. Det kanske inte låter så kul, men de va kul(:



Här är 2 bilder från när jag, Frida och Ida va igår:


MIn nya design på bloggen!

2010-03-22, 22:21:16 / Kategori: Allmänt

 

Nu har jag fixat en ny design! Jag är verkligen nöjd med resultatet, absolut! Jag tröttna lite på den andra, jag hade ju den i typ en månad, och jag tröttna lite på dom färgaerna, visst den var jätte söt och fin design, man jag tyckte att jag behövde nåt nytt och frächt(stavas) på min blogg. Så jag är väldigt nöjd med min nya design, den är väldigt färgglad och liksom kul att kolla på, man tröttnar inte på den, designen liksom "lyser" upp. Jag tycker det vart väldigt bra allafall, jätte nöjd är jag! Min nya design är färgerna: rosa/lila, ljusblå/bebisblå, vit och lite brunt i. Väldigt fint. Min förra blogg va ju färgerna: rosa, brun och vit.

 

Här är min nya design på min blogg:


Vad tycker ni om min nya design? Vad tyckte/tycker ni om min förra design?



SM-final BOLLNÄS-HAMMARBY, direkt sändning!

2010-03-21, 17:12:28 / Kategori: Allmänt

I detta inlägg skriver jag och bandy matchen mellan BOLLNÄS - HAMMARBY.

(I denna SM-finalen så är det 3x30 minuter. =  3 halvlekar och varje halvlek är 30 minuter.) (Jag skriver om varje 3 halvlekar i detta inlägg med, så detta inlägg kommer blir väldigt långt!)



JUST NU I BANDYN, HALVLEK 1:

Sitter jag och kollar på bandy BOLLNÄS-HAMMARBY. Det står 1-0 till Bollnäs, Ville Aaltonen mål.  kom igen nu bollnäs! Hoppas dom vinner, det snöar väldigt mycke där, men det är absolut värt att spela fast det är snö. Det är ju SM-final! Det har gått 11:30 minuter, det var inte så mycke, men en väldigt bra början för bollnäs! Nu gjorde Hammarby mål. Stefan Erixson gjorde mål för Hammarby. Vi får se hur det går! Bollnäs målvakt gjorde nyss en snygg räddning. Fan va nära det var mål, men bollnäs målvakt rädda den:) Komentatorer sa nyss: Den hära matchen är det som tre sporter: Brottning, basbol och hockey. Hörna nu för Hammarby! = MISS!(: Klockan: 23:10. Nu är klockan: 16:30. Nu har det gått 1 halvlek. Snart blir det 2 halvlek.


HALVLEK/PERIOD 2: Det ser bra ut i spelet, hoppas det fortsätter bra för bollnäs. Det blir ju svårare när det är massa snö ute osv, men bollnäs ger inte upp, inte hammarby heller. Det ska bli kul och se hur det slutar i SM-finalen idag i bandy. I 2 halvlek ser det bra ut, det har ju vart många gånger de va nära mål för bollnäs. Hammarby är ju också ett duktigt lag, men vi får väl se.

HALVLEK/PERIOD 3: Nu är klockan 17:44, nu ska matchen börja, hoppas att det inte för mycke snö! Men vi får väl se hur det går för bollnäs och hammarby i 3 halvlek nu. Hörna för bollnäs. Vart tyvär miss, men bra försök! Klockan är nu 17:50. Det har hållit på i 62:00 minuter. Nu är de mål för hammarby. Nu är det 2-1 till hammarby. Försök till mål, miss för hammarby, snygg räddningför bollnäs! En hörna för hammarby=MISS:) Kommtatorer: Bollnäs borde hålla i bollen mer. Hammarby mål igen, 3-1 till hammarby. Utvisning: Patrick Nilsson, 10 minuter. Klockan är nu 17:57. Har spelat i: 68:58 minuter. Timeout för bollnäs. Frislag för bollnäs=Miss, bra skott men miss tyvär. 20 minuter kvar ungefär. Frislag för bollnäs. Slagsmål mellan en bollnäs spelare och en hammarby spelare. Utvisning: Anders, i bollnäs, 10 minuters utvisning. Frislag för bollnäs=Miss, tyvär. Klockan är nu 18:06. Bollnäsmålvakt, snygg räddning. Frislag till hammarby=MISS(: Nästan mål för hammarby, bollnäs räddning. Klockan är nu: 18:11, de står 3-1 till hammarby. 5 minuter kvar av matchen. Räddningav bollnäs. Tillägg ungefär 1,5 minuter- Frislag för hammarby=MISS(: Hammarby vann, dom får guld! Grattis Hammarby, men jag tycker att bollnäs skulle vinna, men gratis hammarby.

Bra kämpat bollnäs! Ni va jätte duktiga! Bra match bollnäs. Ni fick silver i bandy, grattis!





Vilka tror ni vinner? Bollnäs GIF eller Hammarby IF? Båda är braa lag, jag har hört att det är många som tror att det blir 4-3 till bollnäs. Vi får se om dom har rätt eller fel.


Vilka tycker du ska vinna?

SVAR:
Jag tycker såklart att Bollnäs ska vinn, jag är ju uppväxt i Bollnäs, så hejar på dom. Jag vet faktiskt inte alls vem som kommer ta hem segern, jag hoppas ju på att bollnäs tar hem segern.


Promenad!

2010-03-21, 16:21:13 / Kategori: Allmänt

Nu har jag vart ute och gått 4 kilometer, det var väldigt skönt ute! Jag ville liksom inte bara sitta inne och tråka, så jag gick ut och gick, det var absolut inte kallt, det var skönt, det var skönt med friskluft! Jag är absolut glad och nöjd över att jag gick ut och gick, det var skönt och gå ut och gå! Sen när jag kom hem så var mammas kompis här för han hade vart med min lillebrorsa till brottningstävlingen! Han förlora ena men sen vann han efter 25 sekunder, vad glad han vart, och det är sålöart jätte kul och se att han vart glad och stolt. Sen när dom kom hem från brottningen så kom lillebrorsan hem med en guldmedalj, och det var jätte kul att se!:) Sen så åkte jag, storesyster och mammas kompis Alf och besällde sallad åt mej på pizzan, Jag tog en kyckligsallad, sen efter vi hade hämtat de så åkte vi till ica och köpte lite godis, mums! Tack så himla mycke Alf!(:


Bilden var så gullig, så denna bild får va me på min blogg.


Just nu, bilder från camen.

2010-03-21, 12:30:04 / Kategori: Allmänt

Bilderna jag hade knäppt igår från systemkameran, så har jag fått jätte söta kommentarer. Det är så himla kul att få höra och se att mina läsare gillar mina bilder:) Tack så himla mycle, va sött av er! Mina läsare är absolut dom bästa läsare!

JUST NU:
Sitter nu vid laptoppen och kikar på filmen: Luftslottet Som Sprängdes, på tv:en. Sen ska jag absolut se matchen mellan Bollnäs - Hammarby. Annars idag så ska jag nog inte göra så himla mycke, det blir nog datan, tv:en osv. Jag får väl se vad jag ska hitta på:) Min söndag blir lugn, ska bara chilla.

Nu har jag knäppt lite bilder från camen, hade ingen bild som passa texten, så ni får lite bilder på mej istället, men hoppas det också går bra.

Idag har jag en svart/vit randig tjocktröja, Ett grått linne, och ett lila/rosa linne under, svarta mysbyxer. Det ärväldigt skönt och mysigt! Det är även snyggt och sött. Det är ju inte så himla märkvärdigt, men väldigt snyggt!

Bilderna på mej från camen:





SM-Final, BOLLNÄS - HAMMARBY, 54 år sen bollnäs!

2010-03-21, 07:34:40 / Kategori: Allmänt



Idag är det match mellan BOLLNÄS - HAMMARBY.

Hoppas det går bra! Mamma och storebror ska dit och kika, dom har redan åkt och klockan är: 07:25. Men dom ska åka med Bollnäs Flames till matchen. Hoppas det går jävligt bra för Bollnäs allafall! Dom har ju inte vunnit på 54 år! Så nu ska dom ta igen åren. Det är många som tror att det kommer bli 4-3 till Bollnäs, jag hoppas verkligen att det går bra för Bollnäs, dom är ju jätte duktiga som har kommit såhär långt.



     


Vilka tror ni kommer vinna? Hur mycke blir det tror ni? Ska ni se på matchen?


Bilder från systemkameran, fotograf: Jag.

2010-03-20, 22:40:56 / Kategori: Allmänt

Bilder på min lillesyster som jag har knäppt med systemkameran:










Fotograf: Fanny Ragnarsson, jag alltså.
Modell: Anna, min lillesyster.




Bilder på mej som jag har knäppt med systemkameran:












Fotograf: Fanny Ragnarsson, alltså mej.
Modell: Fanny Ragnarsson, alltså mej.

Det är så j*vla kul att knäppa kort med systemkamera, för det blir så himla fina bilder! Det är mina nya hoddy, att fotografera. Det är så kul när man ser att det blir bra. Många har sagt till mej att jag knäpper jätte fint kort, det är ju kul att höra!



Dagens KÖP! Jätte nöjd är jag!

2010-03-20, 21:54:27 / Kategori: Allmänt

Svarta/guldiga leggings:

Svarta leggings, med guld roset smycken på benen.

Jag tänker faktiskt inte säga va nåt av kläderna, vart jag har köpt dom. Jag vill inte att alla ska gå runt i likadana kläder som mej likom, som ni kanske förstår?

Pris: 300 kr.
Storlek: Smal.
Färg: Svart/guldiga.

Detta är ett par leggings, dom sitter underbart mjukt och lent. Jag "fasna" direkt för dessa legings! Dom är ju så j*vla sjukt snygga!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svart/silver leggings:


Svarta leggings, med silver nitar över benen/låren/vaderna.

Pris: 300 kr.
Storlek: Smal.
Färg: Svart/silver.

Ett par jätte sköna och bekväma leggings till sommaren och vår/vinter. Det är väldigt modernt med nitar, så jag köpte ett par leggings med nitar, dom är ju så himla snygg! Jag tänkte ta ett par andra leggings med nitar på, men jag ville ha dessa itället. Det var fler nitar på dessa leggings. Jag är jätte nöjd med att jag köpte dom.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Blå/vit långskjorta:


Blå/vit långskjorta, med svarta knappar och uppvikbara ärmar.

Pris: 400 kr.
Storlek: Medium.
Färg: Blå/vit, det fanns även skjorta me rosa/vit.

Denna skjorta passar utmärkt till sommaren och man vill ha nå bekvämt och snyggt på sej. Skjortor finns i jätte många färger och mönster. Denna skjora har fickor vid "bröstet" på skjortan, och uppvikbara ärmar. Jag är jätte nöjd med att jag köpte skjortan!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Foundation och sminkskyddskäm:

Foundation och sminkskyddskräm.

DEN TILL VÄNSTER: Foundation, den är den ljusaste, det finns 2 nyasner, en medium och fair. Varje gång jag har handlat detta märke så har jag tagit nyansen: Fair. För den ser bäst ut på mej, och annars blir jag jätte brun i ansikte om jag skulle ha nyansen: Medium.

Pris: 200 kr.
Nyanser: Fair och Meduim.
Märke: OLAY.

När jag ska ha foundation så köper jag denna foundationen, jag tycker att den inte är så kladdig, men den är inte torr eller vattnig heller, och det är bra. För jag gillar inte när foundationer är: Torr, vattning eller för "tjock", då blir de ett sånt tjockt lager på hunden, och då blir jag jätte brun i ansikte. Jag har provat massa andra foundation och brunkrämer, men denna är faktiskt den bästa foundationen.

DEN TILL HÖGER: Sminkskyddskrämen, den finns i 2 olika sorter, för dom som har fet hy, och för dom som har tunn/normal hy, jag har den som är för tunn och torr hud. Den för dom som har fet hy, den tuben är brun typ. Sminkskyddskrämen har man under sminket eller så kan man blanda de med sminket. Om man har sminkskyddskrämen på så håller foundationen/brunkrämen bättre. I många foundations/brunkrämer så när man bara nuddar lite på de så blir de ett streck, men om man har på sminkskyddskrämen så försvinner inte foundationen/brunkrämen om man skulle ta på de, utan de håller sej kvar. Detta är inte första gången jag använder sånt här, men den som jag har köpt innan den funka inte så jätte bra, den funka men inte super. Hoppas att denna är bättre.

Pris: 150 kr.
Sorter: För fet hy och för torr hy, fett hy= brun tub. tunn/normal hy: rosa/aprikos tub.
Märke: LUMENE, Crystal Radiance Primer.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ljus och en glitrig ögonskugga:




Detta är 2 par ögonskuggor.

En ögonskugga är vit/ljusljusgul och en är guld/brun. Färgerna kanske inte låter så fina men när man ser färgerna så är dom jätte fina. Den ljusa ögonskugga är för lite längre "upp" på ögonlocket och den guld/bruna är lite längre "ner" på ögonlocket. Dom är jätte fina och sommriga, man kan även använda dom till vår/vinter, jag ville liksom ha ögonskuggor som va sommriga, men dom skulle ändå liksom se naturliga ut.

Pris: 60 kr styck.
Färg: Det finns i alla möjliga färger, men jag köpte ljus vita/ljusljusgula och guld/bruna.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blommiga skor:




Ett par blommiga skor.

Dom är väldigt sköna och bekväma, dom är skit snnygg, blommiga med olika färger på blommerna på skorna. När jag såg dom så "fastna" jag för dom direkt, det är sommarskor, det är inga skor som man ska ha ute när det är blött ute, men man gör som man vill. Jag är jätte nöjd över att jag köpte skorna.

Pris: 200 kr.
Storlek: 37.
Färg: Svarta med blommor på.



Min söta mamma på bild, plus+ dagens planer

2010-03-20, 11:53:05 / Kategori: Allmänt

Dagens planer:

* Städa rummet.
* Duscha.
* Ta upp rena kläder från tvätten.
* Åka till stan med mamma.
* Handla smink.
* Sova.
* Datan.

Så ser mina planer på ut idag, sen ska jag väl bara vara hemma och chilla, sen ska jag kolla om Frida har gjort videon som hon skulle göra, hehe. Sen blire nog inge annat som jag ska hitta på idag. Jag ska bara ta det lungt, chilla, glo på tv osv. Igår så sov jag väldigt bra, och det har jag inte gjort på väldigt länge! Fan va bra jag sov, men jag vakna typ kl: 06:00 på morron, men jag somna om igen. Så nu har jag duschat och ska sminka mej och fixa ordning mej och vänta på mamma och lillesyrran, för dom är på dansskola, för min lillesyrra går på dansskola så dom kommer nog hem snart, tror jag nog, vi får väl se. Jaja, hoppas ni har haft en jätte kul fredag allafall!

Jag skriver om vad jag gjorde på stan osv sen när jag kommer hem, jag kommer nog inte hem förns om nån timme, för vete fan när mamma och lillesyrran kommer hem, menmen, sånt som märks(:


Här är en bild på min söta mamma om min storebror Oscar har knäppt med systemkameran:




Dagens fråga

2010-03-19, 19:24:02 / Kategori: Allmänt


Vad ska du göra denna fredag? // Sara

SVAR: Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra ikväll, det blir nog att vara hemma och kika på nån film eller kika på tv/film med familjen, jag har ju as ont i magen så jag kanske ska bara kika på tv och ta det lungt. Eller så blir det att kika på nån film med storebrorsa, jag får väl se vad jag ska hitta på, jag har inte bestämt mej än, men det blir nog att bra kika på film eller tv, och ta det lungt. Vad ska du hitta på ikväll då?

Om ni vill fråga mej nå, eller om ni vill veta nå, så kan ni maila mej på: [email protected]
Det är bara att fråga på. Jag svarar på era frågor, det är bara att fråga på.

 



Bilder från i tisdags plus+ jag berättar om denna vecka

2010-03-19, 19:06:52 / Kategori: Allmänt

 

Här är lite bilder från i tisdags:

 

Jag, Ida, Madde och Frida knäppte lite kort på toan i skolan, det vart väl mest bilder på mej ocg Frida, för Madde och Ida drog hela tiden:O Jaja. Hoppas ni gillar bilderna allafall.

Eftersom jag har varit så dålig att uppdatera min blogg denna vecka så skriver jag i detta inlägget vad jag har gjort under denna vecka:

Måndags: Skolan, sen gjorde jag inte så mycke, jag var med Madde och chilla.
Tisdags: Var hemma från skolan för var sjuk, så då vart det att ligga i sängen.
OnsdagsDå var de skolan, sen var jag med Frida och Ida och gick ut och gick med Idas hundar.
Torsdag: Skolan, sen var jag med Ida, så gick vi ut och gick och sen var vi hos mej och chilla.

Så såg veckans planer ut. Och idag blir det nog bara att vara hemma och ta det lungt och kika på nån bra film och äta godis och dricka läsk.

 


CANDY idag, mums!

2010-03-19, 18:47:54 / Kategori: Allmänt

Idag vart typ ingenting planerat!:O
Imose så hade vi sovmorron men jag och Frida åkte till skolan ändå för vi skulle fixa lite saker, tex skulle vi fixa papper för vi skulle skriva en uppsatts på svenskan. Så de gjorde vi på sovmorronen, men skulle helldre va hemma och ligga och sova! Menmen, nu vart de såhär..  Allfall, så svenskan så skulle jag och Frida göra en plansch, och då gick man välja va man ville skriva om man fick vara 2-3 stycken ungefär. Då jobba jag ocg Frida med varann, vi har valt fotboll. Hoppas det går bra allafall! Jag lägger upp en bild när jag ocg Frida är klar med det på min blogg sen. Men det kommer nog ta nåra veckor tror jag nog, men vi får väl se hur det blir.

Efter svenskan så gick jag och Frida och käka, sen åkte jag hem för hade så himla ont i magen, så när mamma kom så drog vi till stan och handla. Ni får kalla mej skolkare, jag bryr mej inte ändå.

Dagens köp för mej vart inte så mycke men det va braa köp:

* Godis.
* Läsk.
* Chips.

Fast mamma betala det, tack mamma(:

 


Fanny TALAR ut!

2010-03-19, 15:15:16 / Kategori: Allmänt



Jag bryr mej fan inte om vad ni tycker om min blogg! Är det så j*vla svårt att fatta? Har ni inget bättre för er än att sitta och klaga på EXAKT alla? Ni är inte så j*vla bättre själv! Ni sitter där i skolan och hackar ner på allt och alla hela tiden!

Jag bryr mej inte om vad ni säger, är det svårt att fatta eller? Jag skriver om exakt vad jag vill på min blogg och ingen kan ändra på de, inte ni heller! Om ni vill så får ni väl sitta och kommentera mina bilder me massa skit saker men jag bryr mej inte för jag tar ändå bort dom, är det så svårt att fatta eller?

Ni säger hela tiden elaka saker till andra och klagar på att dom har massa problem och allt, men det är så att det är ni som har mest problem! Snacka om att ni ni har dålig självkänsla, som måste hela tiden gå och hacka på andra för att få bra självkänsla.

 * Ni säger hela tiden: Hur går det med bloggen då?
* Och om ni vill så gärna ha svaret på de svarat, så kommer det här: De går jätte bra! Tack för att ni frågar!

Jag har fan inte gjort er ett j*vla skit, men ändå håller ni på som nå himla höns, sitter och klackar och håller på dygnet runt.
Hur orkar ni?

Och om ni ska sitta och kommentera min blogg, så gör de med vett istället! Om ni inte gillar mina blogg varför sitter ni då och läser den?

Ni tror att ni har sån j*vla mycle respekt i skolan. Men åt de säger jag bara: I era drömmar! Ni är så j*vla besatt av att hålla på att klaga, så ni tror att alla tycker om er blablabla. Men det är SKITSNACK! Jag bryr mej inte ett skit om vad ni tycker. Om ni vill tycka att jag är en fjortis osv, så får ni väl tycka de? Jag skiter i det.

Ni säger att jag jag mina vänner bråkar massa, men ni vet fan inte ett skit! Själv så blir ni vänner en dag sen hatar ni varann och snackar skit om varann en dag. Det finns inte nån annan person som är falskare än er.

Jag har inte bett er att läsa min blogg, så varför gör ni de? För att ni ska ha nå att klaga på? Men gör de ni om ni vill, ser det ut som om jag bryr mej eller?

SKAFFA ER ETT LIV OCH SLUTA LÄGG ER I, I ANDRAS!

GE UPP!


Systemkamera på g

2010-03-19, 14:44:43 / Kategori: Allmänt




Förlåt för en VÄLDIGT dålig uppdatering på min blogg! Men har inte orkat blogga för har vart med massa folk och vart ute osv. Allafall, brorsan har kommit hem nu då. Han har fått låna en typ video systemkamera och en systemkamera. För på söndag så åker han och mamma upp och kollar på SM-finalen mellan: BOLLNÄS-HAMMARBY. Hoppas verkligen att Bollnäs tar hem det! Dom har ju inte vunnit på 54 år! Så vi får väl se hur det blir! Vad ska ni hitta på i helgen då?


GULD för lillebrorsan i brottning!

2010-03-14, 14:54:06 / Kategori: Allmänt

Min lillebrorsa Patrick fick guld idag på brottningstävlingen. Han hade 4 tävlingar och han vann alla. Grattis lillebrorsan! Synd att jag inte kunde komma, nästa tävling så kommer jag och kikar. När mamma ringde och berätta det så vart jag as glad för förut så har han fått silver och brons, så det är ju jätte kul att han har fått guld nu! Han blev så glad när han fick reda på de, betätta mamma. Det förstår han, han har ju kämpa och kämpa och nu har han fått guld! Han är bara 8 år.


kent - utan dina andetag

2010-03-14, 14:36:24 / Kategori: Allmänt

 

Kent- Utan dina andetag.
Erik Linder- Utan dina andetag.

Kent och Erik Linder är väldigt duktiga sångare!
Båda gör låten väldigt bra, låten är så himla mysig. Jag ska lyssna om, om och om igen på låten, jag kommer aldrig att tröttna på dessa låtar. Texten och melodin är så himla fin och mysiga!
Vad tycker ni om dessa låtar?

 



Dagens outfit. Väldigt bekvämt och varmt.

2010-03-14, 14:28:22 / Kategori: Allmänt

 

Dagens outfit:

 

Lång"tröjan": Ellos.
Leggings/strumpbyxor: Kappahl.

Väldigt bekväm outfit, "halv" tjocka leggings/strumbyxor, och en varm och skön tröja. Den passar väldigt bra när det är kallt ute och när man fryser.

 


Brottning idag i Gävle

2010-03-14, 08:52:40 / Kategori: Allmänt

 

För ett tag sen så åkte mamma, Patrick och Ida åkt till Gävle, för lillebrorsan Patrick har brottningtävling idag. Jag ville också följa med, men jag stanna hem eftersom jag är sjuk, och jag vill bli bättre. Men det skulle vara skönt och komma bort från Söderhamn nån timme och liksom vara som ett stöd för lillebrorsan, men hoppas det går bra för han!

Idag är det ju Söndag, dagen före skolan början:( Jag vill ha längre sportlov!
Hur ska ni spändera eran söndag?

 


SEGER FÖR BOLLNÄS!

2010-03-13, 23:12:24 / Kategori: Allmänt
FULL SOM SATAN, GENOM NÄTET, UT PÅ GATAN, KORS OCH SVÄRS, MERA BÄRS! BOLLNÄS GIF!

Seger för BOLLNÄS GIF idag.

Bollnäs-Sandviken
Bollnäs vann med 4-3.
Så j*vla najs asså! NU är det bara en match mellan Bollnäs och Sandviken, den som vinner på tisdag kommer till finalen i Göteborg mor Hammarby. KOM IGEN NU BOLLNÄS!

Dagens outfite:

2010-03-13, 22:38:22 / Kategori: Allmänt

Dagens outfit:


Jeans: Ellos.

Linne: JC.

Tjocktröja: Hollywood.

Jacka: Team Spotia.


En enkel och skön outfite, till vardags.

GRATTIS Anna Bergendahl!

2010-03-13, 22:24:57 / Kategori: Allmänt

 

Grattis, Anna Bergendahl!
Jag hade inte hört din låt förut, men det va verkligen bra! Din låt vart absolut värd att vinna. Men själv så tycker jag att Salem Al Fakir skulle vunnit. Han var ju mest "populär" bland dom andra länderna, jag tror att han skulle ha VÄLDIGT bra chans i ESC, men vi får väl se hur det går för Anna i ESC.


Vad tycker du om denna låt?
SVAR: Jag tycker att den var väldigt bra! Texten är jätte fin och sången var väldigt fin. Låten kommer nog få en väldigt bra plats ESC. Jag blir tårögd av denna låt.

 


Detta inlägg handlar om farliga krämer och smink bla

2010-03-13, 18:21:50 / Kategori: Allmänt

  Viktig fakta om hudkrämer, smink osv!




Din kräm kan göra dig sjuk

Din dagliga hudkräm kanske inte är så ofarlig som du tidigare trott. Huden absorberar en del av krämerna och alla ämnen är inte
nyttiga för kroppen. Ny forskning visar att mineraloljor i krämerna skulle kunne ge reumatism.


Ämnen du bör se upp för:

* Det kan vaea svårt att veta vad en hudkräm innehåller. Det finns många olika namn på mineraloljorna.

Här är några svenska namn på oljor:
* Mineralolija.
* Medicinsk vitolja.
* Vit mineralolja.
* E 905.


Tunnel-giftet finns i smink!


Farligt att inandas:

* Akrylamid är farligt att inandas, förtära eller få på huden. I lindrigare fall kan den orsaka rubbningar av balanssinnet, störa
uppfattningar av vibrationer och försvåra urinavgång.
* Högre doser kan den ge nervskador, cancer och bestående genetiska men.
* Endast 0,1 miligram per dygn räcker för en oacceptat elt hög cancerrisk.


Vanligaste i Lóreal:


Nio hudkrämer där akrylamid ingår:


* Lóreal Revitalift(lyftande hudkräm.)
* Lóreal Revitalift(vanlig hudkräm.)
* Lóreal Ögonkräm.
* Lóreal Rynklräm.
* Lóreal Tripple Active Fukighetskräm.
* Lóreal Hydra Matt Fuktighetskräm.
* Lóreal Excell(lyssterframkallande.)
* Oll of Ulay(Daglig rengörngskräm.)
* Lancóme(nattkräm.)


Hudtyper:


NORMAL HY - BLANDAD
fetare i T-zonen, torrare på kinderna, krämfärgad.

TORR HY
rosa färgton, ofta yrliga blodkärl, små osynliga porer, tunn hud, linjeras tidigt, bränner sig lätt i solen

FETT HY
hunden är tjock, stora porer, grådaskig, livlös, glansiga partier, ofta akne i tonåren, linjeras sent, tål sol bra.



Rödhåriga har ofta: ömtålig och torr hy.
Ljushåriga har ofta: torr hud.
Mörkhåriga har ofta: fet hy.








Vad tycker du om detta: Jag tycker verkligen att det är dåligt med detta, att man kan få caner av jätte vanliga och kända
hudkrämer och smink produkter.Jag tycker det är väldigt dåligt, allt stämmer. Jag har läst om smink, hud produkter så jag vet vad
jag talar om. Allt jag har skrivit är helt sant, det kan nikolla själva om ni inte tror mej. I nästan alla hud och smink produkter
så är det farliga ämnen osv, det är ju såklart dåligt att det ska behöva vara så. Det skulle ju vara bättre om det inte va farliga
produkter i smink och krämer och massa annat.


Kommer du fortfarande sminka och använda krämer?

 


Ja, såklart kommer jag inte sluta att använda smink, jag använder sällan krämer, jag beöver liksom inte göra det. Men det är ju synd att det är farliga ämnen i krämer och smink, men jag kommer inte sluta sminka mej för det, jag köper ju Lóreal smink och det ändå, jag har ju massa av doms smink som jag använder.


Vad tycker du om märket Lóreal?
Jag tycker att det märket är faktiskt det bästa smink märket som finns, allt smink hos dom är jätte bra, förutom att det är farligt, men det är ju typ all smink och hud produkter. Jag kommer absolut inte sluta använda Lóreals smink. Lóreal är ju väldigt känt för smink och sånt, och det är verkligen bra smink.



Tack så mycke, vad vill ni se i min blogg?

2010-03-13, 17:35:10 / Kategori: Allmänt

Nyss så fick jag en jätte gullig kommentar av:  http://liinedalen.blogg.se/


Hon skrev:

Älskar din blogg:) har läst den ett tag nu och tycker den är jätte bra <3


Svar:

tack så himla mycke! Det är så kul att höra vad ni tycker och tänker om min blogg. Jag känner mej peppad när jag får så fina kommentarer då vill jag liksom skriva mer och mer. Mina läsare är absolut dom bästa läsarna som finns, och det kan ingen ändra på. Tack så himla mycke att ni kikar på min blogg, jag tycker det är så kul att kolla vad ni har kommenterat. Jag blir så glad inombords när ni skriver så söta kommentarer till mej. Det betyder jätte mycke för mej, jag kommer absolut inte sluta blogga. Mina ideér för bloggen blir bara bättre och bättre tycker jag. Jag ser absolut inga hinder med min blogg. Det är kul att vara en "förebild" till andra människor, och liksom veta att du gillar min blogg och även älskar min blogg. Jag har ju skrivit för en ganska nytt inlägg om dom kommentarer jag har fått, men ville att ni skulle veta hur mycke det betyder för mej, mina läsare har så himla fina bloggar, dom är verkligen värd att läsa, jag kommer aldrig sluta läsa ere bloggar.



Nu kommer det lite frågor om min blogg om ni vill svara kommentera i detta inlägg:

1, Vad tycker du om min blogg?
2, Hur kan jag göra min blogg mer intresant?
3, Vilken ålder är min blogg för, tycker ni?
4, Ska du fortsätta läsa min blogg?
5, Vad är det bästa med min blogg?
6, vad är det sämsta med min blogg?
7, Vad är det med min blogg som gör den så bra?


Om ni vill veta nåt om mej eller min blogg så är det bara att fråga.


(I nästa inlägg så tänkte jag skriva om smink och varför det är farligt osv)
Skriv gärna vad ni tycker om det.)


DAGENS FRÅGA, från en läsare!(:

2010-03-13, 12:31:57 / Kategori: Allmänt



vad brukar du göra på fredag kvällar? // Ida.

Svar:
Jag brukar vara hemma, eller så åker jag med kompisar och typ har filmkväll eller nåt, det beror på vad jag är för humör. Om jag är på typ dåligt humär och inte orkar göra nå så kanske jag är hemma och ligger och kikar på nån bra film. Men för det mesta så är jag på bra humör, så det blir typ att jag är med vänner och är ute och hittar på massa. När det är vinter så kanske man är inomhus mer, men på sommaren så åker vi och badar och har det kul tillsammans. Vad brukar du göra på fredgar? kram.


Om ni undrar nåt, skriv gärna frågor så svarar jag på dom, ni får fråga eller skriva vad ni vill
                                                                                


Jag har fått en ny jacka, plus+ snön smällter, det gillar jag.

2010-03-12, 10:23:46 / Kategori: Allmänt

 

Hejsan allihopa! Nu sitter jag med Madde hemma hos mej, Madde sov hemma hos mej igår, kulkul. Igår så åkte jag mamma, och lillebrorsan till stan för vi skulle kolla på skor, men jag hittade inga som jag vill ha, Jag hitta ett par men det fanns inte rätt storlek i dom-.- Sen så åkte vi hem igen, då käka jag ravioli:) Efter jag hade ätit så gick jag till Madde, nu går jag gärna ut och går, för det är så himla skönt ute! Det blåser typ inge, och det är plus+ grader ute! ÄNTLIGEN, är det inte kallt så man håller på att frysa f*ttan av dej, haha. Jajaj är ute så känner dom flesta inte igen mej eftersom jag har en ny SNYGG jacka, den är grön/bruna ränder, och resten är vit, den är så j*vla snygg! Jag fastna direkt för den! jag lägger upp en bild på hur den ser ut. Hemma hos Madde så kika vi på Ghost Wisepeer(stavas) Ochkäka lite glass, jami(A) När jag hade ätit upp glassen så la jag mej i soffan, och då somna jag, hehe(Y) Jag somnar fan alltid hemma hos Madde när vi ska kika på tv, haha, jaja. Sen så gick vi upp då kika jag in min bdb, jag heter: Nallepuhsflikka@bdb, om du/ni undrar. Sen så gick vi till ica, för Madde skulle köpa godis och choklad. Sen fortsatta vi hem till mej, då gick jag in och hämta pengar och sen drog vi till Video Shoppen, där köpte jag godis och dricka, vi tänkte gå till mej och sen till ica igen, men de orka vi inte, och dom skulle hinna stänga, jaja.


Snart är ju sportlovet slut:(
Vad har ni hittat på under sportlovet? Vart hemma? åkt utomlands? vart med vänner/familj?

Själv har jag vart hemma, vart med kompisar och vart med min älskling Ante. Jag har gjort massa under lovet, Långa sovmornar, det gillar jag(Y)

 


Ida, jag och Frida i källaren i "Fridas" lägenhet. Där ser ni min nya jacka, jag är skit nöjd!
Vad tycker ni om jackan?


Tack för alla fina kommentarer!

2010-03-09, 22:48:13 / Kategori: Allmänt



Tack så himla mycke för alla fins kommentarer! Nu vet jag att det är människor som uppskattar min blogg och liksom kollar in den och gillar den. Jag kommer nog börja reklamera dom som kommenterar på min blogg, men om ni vill att jag ska ta bort eran hemsida så är det bara att säga till.

Dessa har kommenterat + andra som inte har blogg, men deras namn står:

http://mewlii.blogg.se/

http://tyypidasjodin.blogg.se/

http://friiidabergman.blogg.se/

http://madderonnqvist.blogg.se/

http://frokenbitterfitta.blogg.se/

+ många fler.


Jag skriver ju mycke om mitt liv och mode och sånt, men jag tror att många människor gillar att läsa om skvaller, jag är ju inte sån som bara säger braa saker om mej själv och hackar ner på andra. Men vissa kan överdriva väldigt mycke, tycker jag! Men den finns ju många kända bloggar som är bra och kul att läsa också absolut! Men ibland kan det vara svårt att hitta dom. Jag har ju många vänner som bloggar och dom gör väldigt braa bloggar och kul att läsa. Min storebrorsa frågar mej ibland: Helt seriöst, vad är det man gör på bloggar? Man skriver ju bara om vad man gör under dagen på typ en sida. Jag bah: Eh? Är du knäpp eller? Det är kul att blogga, och vissa kanske inte tycker att det är kul att blogga. Man lär sej känna nya människor, man kan läsa om vad dom andra gör, skvaller osv.

Visst, det är väl många som kanske inte gillar att sitta och blogga om sitt liv och kolla runt på internet om vad alla andra gör om dagarna osv, men jag tycker att det kan vara väldigt kul faktiskt! Men det kanske inte är så kul med en blogg som den skriver t.ex.: Hej, idag var jag i skolan, sen åkte jag med en kompis hem och sen åkte jag hem. Asså det liksom "funkar" inte så, men visst om man tycker att det är kul att sitta och skriva typ en mening om dagen så får man väl göra det, men jag skulle inte tyckt det va kul att sitta och läsa om det. Det blir liksom ingen "handling". Vissa skriver ju dagbok, jag skriver blogg. Jag har ju egentligen haft min blogg väldigt länge, men i början så hade jag en annan blogg som jag skrev om vad jag gjorde på dagarna bla. Men efter ett tag så tyckte jag att den börja bli tråkig, så jag bestämde mej för att ta bort min gammla blogg, och börja om från början på en ny blogg. Så denna blogg r jag faktiskt väldigt nöjd med! Jag har haft denna blogg från November 2009. Alltså är det i 5 månader/Ett halv år. Jag kommer verkligen inte ge upp med min blogg, jag vill ha kändarna blogg, om ni förstår hur jag menar?

Ni får gärna fråga mej saker, jag svara på dom genom inlägg. Ni kan även fråga om ni vill bli reklamerade, men om ni ska bli de så ska jag också bli det av er, lite "hårda" regler, hehe, menmen. Ni kan fråga om olika design tips, och massa annat. Det är bara att fråga på!


Den fejkade Alexandra Nilsson "Kissie"

2010-03-09, 15:25:14 / Kategori: Allmänt


Alexandra Nilsson, även känd dom "kissie" den fejka blondinen/brunetten, men emorma läppar och dom stora silikon brösten som hon fick reklam att operera. I sin blogg skriver hon om sin vardag, och även om sina operationer ho har gjort och dom som hon ska göra. Hon bleker sönder sit hår, hårförläggning, silikon, silikonläppar, suddar ut hälften av sina ben på photoshop, Och sen säger hon att hon är Sveriges förebild? Hon är en skam för hela svenska folket! Hon ljuger om exakt allting, hon säger att hon har massa penger, men det är reklam som hon kan köpa kläder och sånt för. Om jag var hon så skulle jag ta självmord, att hon ens orkar se sej i spegeln, och hon tror att om man kollar på hon så tror hon att man tycker att hon är snygg:S Man kollar på hon för hon ser ut som en uppstoppad docka. Ni ska få se 2 bilder på kissie när honn är osminkad och när hon är sminkad,jag trodde inte mina ögon först:O



Utan smink                     Med smink


(Denna bild är tagen på Kissie innan hon skulle in och operera sina bröst och sätta in silikon i dom, På denna bild ser man inte hur hennes STORA läppar ser ut, men kolla på den övre så ser ni hur hon ser ut)

Alexandra säger jämt hur perfekt hud hon har, men hon har akne hela ansikte och finnar och massa annat skit. Asså det är ju inte fel om man har finnar/akne, det kan man nästan inte göra åt, men om man har det så ska man inte sitta och klaga på andra hur ful hud dom har som hon brukar t.ex göra med Blondinbella, hon brukar sitta och kommentera hennes hud 24/7, men själv har hon en hemsk hud, t.ex jämför min hud med kissie hud? Hon har 100 lager smink på sej, bara för att döja sin akne. Hon har puder, brunkräm, foundation, massa brun krämer för att dölja det, och även fast hon har tagt på det så ska hon redigera bilderna i photoshop? Asså när ska hon sluta? Hon har ju inte natrulig skönhet allfall, visst det är inte hennes fel om hon har akne/finnar men då ska hon inte sitta och säga till andra att dom har skit ful hy och sånt. Och vissa säger ju till andra: Varför går du in på andras bloggar om du inte gillar deras bloggar? Det har jag kanske svaret på: Även fast man inte gillar bloggen så kan man vilja kolla in den och se vad som händer liksom.


Orginal låtar och omgjorda låtar, plus+ Nelly Furtodo.

2010-03-09, 14:15:31 / Kategori: Allmänt

Idag när jag sökte på olika låtar på youtube.se, så hitta dom kanske 2 finaste låtarna jag har hört, jag trodde inte att det fanns så himla fina låtar, men jag hade verkligen fel! Hon är en väldigt begåvad artist, Hennes låtar får en att "tappa" andan, hon har sån otrolig röst! Jag fattar inte att hon kan ha en sån himla bra sångröst! Hon är verkligen värd att lyssna på, 2 av henne låtar är absolut dom finaste låtarna jag har hört. Artisten heter Nelly Furtado. Jag skulle gärna ha alla hennes låtar på mobilen. Hon har en väldigt fin sångröst, jag tror att ingen som jag har hört har bättre röst än hon, hennes sångröst är helt otrolig! Fast det nästan är bara lunga låtar så är dom väldigt bra, fast att hon sjunger lunga låtar mest så är ju hon super duktig! Jag läger upp mina 2 favorit låtar med hon. En låt heter In God's Hands och All Good Things (Come To An End) Den senaste låten med henne som jag skrev, (alltså: All Good Things)  Det är väldigt många männsikor som tar beatet eller "bakrunds" musiken och liksom sätter in rap och sånt, det har jag absolut inga problem med. Det kanske man får räkna med när man sätter in ett orginal eller så, men det är ju liksom bara kul när dom tycker beatet eller musiken är bra liksom, det är ju kul att få lyssna att dom har gjort t.ex rap/hiphop av låten eller en remix.


Orginalet: ROSA kant.
Omgjorda: BLÅ kant.

Här är ett EXEMPEL på orginalet och omgjord låt.
(OBS: Orginalet kommer först)
 



Orginalet:
       
                         Omgjorda:
          
Erik Segerstedt -                             Sofijah -
wherever you are                               En saknad


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Här är dom 2 finaste låtarna med Nelly Furtado som jag tänkte lägga upp. Hon är väldigt begåvad på att sjunga  tycker jag, en av hennes låtar: All Good Things (Come To An End), sen låten har flera stycken gjort om tll rap och sånt, men det kanske man får va beredd på att folk gör om till rap, det är kul att kolla runt hur dom har liksom har gjort om låten till rap och sånt.

Här är dom 2 kanske finaste låtarna jag har hört:



Nelly Furtado -                                               Nelly Furtado -
In God´s Hands                                        All Good Things (Come To An End)

            


Är hemma hos pappa nudå, plus+ lite extra från melodifestivalen:

2010-03-08, 09:51:25 / Kategori: Allmänt

Hejsan, sitter nu vaken kl: 08:52 hemma hos pappa, igår vart det en lyckad dag/kväll, va med Ante hela dagen:) sen åkte han hem på kvällen:( efter Ante hade åkt hem så åkte jag med pappa hem till han, jag har inte träffat pappa sen i julas. Igår så hann vi precis till Ica inan det stängde, så vi typ "sprang" in och tog yogurt, fil, popcorn och dricka, sen skynda vi och betala, sen drog vi hem igen, då tog jag nån macka och satt och kika lite på tv sen satt jag vid datan ett tag, sen typ så kika vi på en film som gick på tv:en, en Wallander film, man jag hade redan sett den man jag kolla ändå, för hade inge annat att hitta på, sen så somna jag, haha. Ovanligt(host) haha. Sen nör jag vakna till så gick jag och la mej för jag var skit trött, så när jag la mej så somna jag direkt, haha. Så imorse så drog pappa tidigt till jobbet, så jag låg och sov till typ 08:00, eller nå, för jag orka inte sova:O så gick upp och nog fram, bröd, smör, yogurt och lite juice, sen satt jag och käka frukostk, det vart min frukost, så nu sitter jag vid laptoppen och chillar typ. Idag ska jag inte göra så mycket tror jag, det blir väl typ sitta vid datan, tv:en, jag orkar inte gå ut när det är så himla kallt ute liksom, det är ju inte precis 20+ ute, haha. Menmen, jag fpr se vad jag ska hitta på, sånt som märks, men jag ska nog bara ta det lungt! Och sen kommer jag nog gå och lägga mej eftersom jag vakna så himla tidigt, jaja. Pappa har skaffat nå typ mina skrivbord, de är skit skön att skriva med, det är nästan äckligt skön att skriva med:O


Melodifestivalen:
I förrgår så såg jag på melodifestivalen för första gången.
Det har liksom inte blivit av att jag har kollat på det eftersom jag har trott att det bara typ va dåliga låtar, men jag hitta nåra väldigt bra låtar, och dom flesta gick med till final. Jag tyckta att: Salem Al Fakir - Keep On Walking, Jessica Andersson - I did it for love, Crucified Barbara - Heaven Or Hell, dom var absolut bäst! Det som är så himla synd är att Pernilla Wahlgren gick vidare istället för Crucifeld Barbra! Pernilla Wahlgren är endast känd för att hennes föräldrar var/är det, och det svenska folket kanske inte tycker att det är så himla mycke schlager i melodifestivalen, och nu när det är det så röstar massa på hon liksom, förút då var det ju bara schlager i melodifestivalen, men nu är det mest: Rock, disko, balader typ, jag själv tycker absolut inte om schlager, det gjorde typ när jag var 7 år, men inte nu liksom, Pernilla Wahlgrens låter heter: Jag vill om du vågar. Jag tror nog att dom flesta ungdomar tyckte mer om Crucified Barbara än Pernilla Wahlgren. Men det är ju vad jag tror. Men jag tycker det är väldigt synd att Crucified Barbara åkte ut, men än är Jessica Andersson och Salem Al Fakir och kämpar för att vinna melodifestivalen! Hoppas att en av dom vinner hela melodifestivalen och även ESU, vi får väl se hur det går.

Mina "favoritlåtar" låtar i melodifestivalen 2010:



Salem Al Fakir - Keep On Walking


Låten sätter sej verkligen i hjärnan, man vill höra den om, om och om igen hela tiden, låten är liksom "mysig" Den är "skön" att lyssna på, texten är jätte fin! Jag skulle gärna höra denna låt i ESU.



Jessica Andersson - I did it for love
¨
Denna låt "sätter" sej verkligen i ens hjärta, jag blir dårögd när jag hör denna låt, om man verkligen lyssnar på låten och dens "innerbörd" så blir man tårögd, men även om jag inte lyssnar på texten eller inte så tyker jag att det är en helt underbar låt! Den är verkligen värd en plats i ESU, dom som har gjort denna låt och denna text, borde vara väldigt nöjd och stolta!


Crucified Barbara - Heaven Or Hell


Denna låt sätter sej verkligen på ens hjärna när man hör denna låt, man vill liksom inte sluta lyssna på låten, men vill höra den om och om igen, refrengen är jätte bra, jag tycker inte om typ "hård" rock, (Alltså: När man typ bara skriker i låtar och håller på) Men denna lt var faktiskt väldigt bra! Det blir mer och mer rock låtar till melodifestivalen tycekr jag, annars har det liksom varit typ "enformiga" låtar, nu är det liksom blandat med: Rock, balader, disko bla. Men nu är det liksom flera olika musikstilar i melodifestivalen. Men denna är iallafall väldigt bra!


Picture on me, Frida, Ida and Madde.

2010-03-05, 16:57:25 / Kategori: Allmänt

 

Nåra bilder på mej, Frida, Ida och Madde då, najs!
Kika på. Fan va kul vi hade idag!

Idag så råka jag slå till Frida på käften så hon börja blöda, hehe. Och då tog jag inte ens i nåt, tänk då hur mycke hon skulle blöda? haha.

Hejsan, sitter här hemma hos pappa efter en väldigt bra helg! Snart ska jag och pappa kika på Wallander som går på tv:en på 4:an, idag har det vart en väldigt kort dag tycker jag, min älskling åkte hem idag:( Hoppas vi träffas till veckan eftersom det är sportlov, men det kommer vi nog att göra:) ¨
¨
Dagen börja med:¨

Vakna upp hemma hos mej med älsklingen, sen gick vi upp och fixa ordning oss jag gick in och duscha, sen efter det så gick jag ocj klädde på mej och fixa ordning mej,


Dagens outfite!

2010-03-05, 16:51:24 / Kategori: Allmänt

 

Dagens outfite:

 

Detta plagg är väldigt snyggt tycker jag. Jag "älskar" denna outfite! Den är snygg, bekväm och väldigt nice. Man behöver ju inte bära snoddar om man inte vill, men jag gör det, och jag tycker att det är snyggt, så man gör som man vill. Ett par ljusblåa jeans/tajts, olika färger på snoddarna, svart/vita skor, svart/vit tröja, svart jacka och ett lila/rosa linne.
Jeansen:
Pris: 400 kr.
Färg: Ljusblåa.
Affär: Ellos.
Storlek: Nästan alla.
Skorna:
Pris: 500 Kr.
Färg: Svart/vita.
Affär: Team Sportia.
Storlek: Nästan alla.


Snoddarna:
Pris: Olika.
Färg: Alla möjliga.
Affär: Alla typ.


Linnet:
Pris: 200 Kr.
Färg: Alla möjliga.
Affär: JC.
Storlek: Typ alla.

Jackan:
Pris: 400 Kr.
Färg: Svart.
Affär: Kappahl.
Storlek: Nästan alla.

 


It´s so f*cking Fanny STYLE! Snoddar på benen(A)

2010-03-05, 16:30:47 / Kategori: Allmänt
It´s so Fanny STYLE!
Idag i skolan så hade man på sej dessa snoddar då(A)
Många typ ropa: PJ!
Menmen, haha. Jag får ju ha som jag vill, och jag bärde dom faktiskt lite för att kika hur alla andra reagera. Och nu vet jag hur dom i "min" skola reagerar, haha. Fast as många brydde sej inte:)
Jag bryr mej inte om nån har snoddar runt benen, det är ju liksom doms liv och deras val! Alla får ju göra det man vill med livet, det är liksom ens eget val. Jag är mej själv liksom ingen annan! Jag står för dej jag är, och ingen kan ändra på mej, om man inte tycker att det duger, så säger jag bara: Byebye. Visst, men får ha egna åsikter. Jag tycker ju liksom inte heller allt är snyggt. Menmen.
Är det bara jag som tycker att det är najs?(A)

Jag kan ha mina jeans igen!:)

2010-03-04, 22:54:42 / Kategori: Allmänt

 


Idag så prova jag mina jeans som jag inte har kunnat haft för typ nån månad sen, för dom har vart för liten. Men idag prova jag att ta på mej dom, och det funka, som satt jätte bra på mej! Fan va glad jag vart alltså! Undrar hur mycket jag har gått ner i vikt, jag tror inte precis att byxerna har växt liksom. Så jag vart jätte nöjd att jag fick på mej dom, så nu kan jag ha dom när jag vill!

Pris: 300-500 Kr.
Affär: Ellos.
Färg: Ljusblå är mina, men det finns nog fler färger.
Storlek: Det finns nästan alla storlekar.

 

Det är faktiskt så att jag kan gå ner väldigt fort i vikt, och det tycker jag är väldigt bra. Men ibland så har jag önskat att jag inte kunna gå ner i vikt så himla enkelt, för förut så var jag jätte smal, min lunch då var typ ett half glas vatten, det var det typ ändå jag åt på hela dagen förut. Jag trodde att jag hade ätstörningar då, jag vet inte än om jag hade det, men jag försöker glömma bort den tiden när jag åt typ ingenting. Men ibland kommer det upp i mitt huvud: Hur kunde jag vara så dum att svälta ihjäl mej själv? Den frågan ställer jag mej själv ibland. Tänk dom som inte får mat? Dom vill ju äta så mycke som dom kan, men dom kanske lever på gatan och typ nästan svälter ihjäl och äter soper, medans vi som är friska, har ett hem, ändå svälter oss ihjäl nästan, jag mådde verkligen dåligt då, jag sov nästan hela tiden, och jag träna massa och gick i sporter, så då rasa jag ner i vikt, på typ en månad hade jag gått ner 10-20 kg. Det är kanske svårt att tro, men jag bara banta, banta och banta hela tiden då, sen plötsligt en dag så kom det upp i huvet: Varför håller jag på såhär? Det vart som en "väckarklocka" för mej, då fatta jag att jag inte kan hålla på så längre, jag ville vara smal, fast jag var skit smal redan. Men nu är jag på "spåret" igen, och det är jag så glad över.

 


Hemma hos Madde rita hon på mitt ben, hehe.

2010-03-04, 22:43:27 / Kategori: Allmänt

 

Hemma hos Madde när jag var med henne förut idag så satt hon och rita med olika bläckpennor på mitt ben, jag hade på det andra benet också som hon hade ritat, men detta ben vart fan najs! Jag tycker det vart as läckert! Jag vet att det inte är så himla bra att rita/måla på huden, men det vart ju så najs, hehe, Vad tycker ni?

 


Dagens outfite: Enkel men bekväm och snygg outfite.

2010-03-04, 22:40:48 / Kategori: Allmänt

Detta är dagens outfite:


Tröja: Hollywood 200 Kr.
Linne: JC 200 Kr.
Byxor: Köpt dom på "innebandyn" 300 Kr.

Dessa plagg är skönt om man inte orkar ta på sej nå märkvärdigt, det är väldigt bekvämt med t.ex ett linne, tröja och ett par mjukisbyxer. Det kan man ha vilken dag som helst, kanske inte om man ska festa men annars på vardagen, det är skönt, bekvämt och det är snyggt. Det kanske låter tråkigt, men när man ser så kan man t.ex. ta nån färgglad tröja eller linne, om man har svarta mjukisbyxer som jag har på denna bild. Men det beror vad man tycekr är bekvämt och det, men jag tycker att det är väldigt bekvämt!

 


??? Vad tror ni jag, Frida, Madde, Ida och Jasmine ska göra imorron?

2010-03-04, 18:03:54 / Kategori: Allmänt



Tjenatjena, nu sitter man hemma hos Madde då, har vart i stan med mamma och Madde. Vi har köpt ....... i stan, ni får veta imorron efter skolan, för ska ha de i skolan;) Haha. De går nog bra, ska ta den tidiga bussen imorron med Madde, Ida och Frida till skolan, fast vi har sovmorron till kl: 09:50 typ, men ska vara med Jasmine, sen blire nog att bara chilla, men längtar som fan efter skolan för då är det sportlov!:) ÄNTLIGEN! Sen typ vecka 14, eller nå så då är det typ påsklov, eller va det var. Sen blir det att gå/åka hem och chilla och glo på tv:en, hehe. Idag på musiken så kika vi på nån film, det handla typ om nån som var blind eller nå, jag fatta ingenting typ, hehe.


Imorron blir det att vara med Madde, Frida och Ida tror jag, om inte jag ska vara med älsklingen Ante imorron, jag får se hur det blir. Det löser sej, Men om inte Ante kan vara imorron så då är jag med Madde, Frida och Ida nog. Vad ska ni hitta på, på sportlovet då?


Dagens fråga: Vad tror ni jag, Frida, Madde, Ida och Jasmine ska göra imorron?


Justin Bieber - "Where arg you now"

2010-03-02, 22:01:02 / Kategori: Allmänt

 

Justin Bieber, - "Where arg you now"

 

Justin Drew Bieber, född 1 mars 1994 i Stratford, är en kanadensisk sångare, som började sin professionella karriär på YouTube.

Biebers karriär började med att han var med i en sångtävling i Kanada och hans familj och vänner som inte kunde komma och kolla när han tävlade ville se det ändå så han laddade upp videor från tävlingen på Youtube. Hans manager Scooter Braun tog med honom till Atlanta, där de träffade Usher. Ytterligare en tid senare, och efter att Usher sett Biebers videor på Youtube[1] , möttes de åter och Bieber skrev på ett kontrakt med Island Records. Nu[förtydliga] har Justin Bieber 2 av sina låtar på top 10 i New York.

Hans första album My world släpptes 17 november 2009 och My world 2.0 släpps 23 mars 2010. Hans första singel och video, One Time, släpptes i juli 2009. Singeln nådde 12:e plats på Canadian Hot 100-listan och 45:e plats på Billboard Hot 100-listan.


 


Dialekter

2010-03-02, 21:54:30 / Kategori: Allmänt
Det finns ju många dialekter runt om i Sverige, men en sak jag inte fattar är att Skånska och Göteborg är mest drabbade när det gäller klagomål, alla säger fan va fult det är med en dialekten, och blablabla, det är många som tycker det, men det gör inte jag, jag tycker bara att det låter "najs", kan inte förklara med menmen. Asså man kan inte råför vad man har för dialekt, t.ex jag har massa dialekter i mej, men jag stör mej inte på det alls, vissa kanske undrar om jag kommer från småland, norrland, göteborg eller stockholm, eller nå andra ställen i sverige, men jag tycker bara att det är kul när dom frågar. Förut då fråga jag nåra stycken om vad dom tyckte om min dialekt, och dom sa att dom ville ha min dialekt, men dom tycker att den låter annorlunda, det kan bero på att jag har flera olika dialekter, eftersom jag har bott på så många ställen med olika dialekter så har dom dialekterna "fasna" liksom. T.ex i "vanlig" svenska säger man inte, och jag säger int, asså det är massa ord som jag "blandar" så det låter kanske lite konstigt ibland, men man vänjer sen efter ett tag, menmen. Jag har ju norrländska, småländska. Jag låter som en som kommer ifrån Jönlöping ungefär och blandat med norrländska, och det är inte mitt fel att jag har sån dialekt det har liksom bara blivit så, fast jag är född i Bollnäs så har jag dom dialekterna, för jag har ju bott på dom ställerna och jag har släkt där, så det har liksom bara blivit så, så ni vet.


Skånska, skit många snackar ju skit om den dialekter, visst förut då tyckte man väl att den lät annorlunda ut, men nu är jag van eftersom jag känner folk som pratar Skånska, så då har jag vänt mej, men det är ju upp till var och en hur man tycker. Man bestämmer ju själv vad man tycker om olika dialekter.

Frågor och svar om läs och skrivsvårigheter.

2010-03-02, 18:59:21 / Kategori: Allmänt

FAKTA om Läs och skrivsvårigheter:

 

 








 

Andra vanliga svårigheter:

De flesta vuxna läser text utan ansträngning. När man väl lärt sig att läsa är det faktiskt omöjligt att låta bli när man ser ett skrivet ord. Att känna igen det skrivna ordet är så automatiskt att vi inte kan stoppa det.


De flesta vuxna läser text utan ansträngning. När man väl lärt sig att läsa är det faktiskt omöjligt att låta bli när man ser ett skrivet ord. Att känna igen det skrivna ordet är så automatiskt att vi inte kan stoppa det.
Prova att titta på ordet som är skrivet i fetstil och låt bli att läsa det… bord… Om vi ser skrift på ett främmande språk eller nya facktermer kan vi få anstränga oss lite men det är inget problem att avläsa ens påhittade ord som ”savol”. För personer med läs- och skrivsvårigheter fungerar det inte så. Att läsa text går då inte automatiskt. Man kanske ofta läser fel eller också måste man lägga så mycket energi på att avläsa texten att innehållet går förlorat. Det kan också ta mycket lång tid att läsa. Ofta är det också svårt att skriva korrekt. Bokstäver och hela ord försvinner. Tanken går snabbare än pennan så att det inte blir ett riktigt sammanhang i det som skrivs. Svårigheterna kan se olika ut för olika personer med läs- och skrivsvårigheter men det gemensamma är att läsning och skrivning inte går lika lätt som det gör för de flesta. Några kan inte alls få ut något av en text eller uttrycka sig i skrift.

Läs- och skrivsvårigheter är ett övergripande begrepp som inbegriper olika orsaker till att man har svårt att läsa och skriva. Möjliga orsaker kan vara syn- eller hörselnedsättning, språkstörning, understimulans, bristfällig undervisning, eller begåvningshandikapp. En del barn tar längre tid på sig att lära sig läsa och skriva men problemen kvarstår inte hela skoltiden ut.

En grupp personer med läs- och skrivsvårigheter har dyslexi som är ett medfött funktionshinder. Det är ofta ärftligt, dvs någon i släkten har eller har haft liknande svårigheter och/eller svårigheter med språket. Det finns lite olika definitioner på dyslexi. Ledande forskare är dock överens om att ordet dyslexi ska användas om betydande svårigheter med läsning och stavning som har sin grund i brister i systemet som hanterar språkljud.

 

 

Många barn och vuxna/eller personer med läs- och skrivsvårigheter har också andra svårigheter. En del svårigheter är nära knutna till läsning som svårigheter att snabbt hitta ord eller att uttala ord och meningar tydligt. Att kunna hålla talat språk i sitt korttidsminne hänger nära ihop med förmågan att hantera språkljud som är den grundläggande svårigheten vid dyslexi. Problem med hörselminnet är också vanligt vid andra funktionshinder som ADHD.

Många med läs- och skrivsvårigheter har också problem inom matematiken. Lästal blir naturligtvis svårt om man måste lägga all sin energi på att avläsa texten men även specifika svårigheter med att räkna förekommer. Att lära sig läsa av klockan kan också vara problematiskt liksom att uppfatta tid och att planera vad man kan hinna på en viss tid.

Läsning och skrivning hos personer med ADHD och Asperger syndrom:

En stor del av barnen med ADHD har också läs- och skrivsvårigheter. För många kan svårigheterna bero på att de inte klarar att hålla koncentrationen tillräckligt eftersom läsinlärning är mentalt krävande. En relativt sett stor grupp har, samtidigt med ADHD, även specifika läs- och skrivsvårigheter som beror på medfödda svårigheter att hantera språkljud – dyslexi.

Barnen med Aspergers syndrom har oftast lättare att klara av den lästekniska biten, att få ihop bokstäverna till ord, medan de kan ha svårare med läsförståelsen eftersom de har svårt att tolka innehållet i texten.

Det är viktigt att göra en kartläggning av varje barns styrkor och svagheter inom språk, läsning och skrivning för att förstå vilka följder läs- och skrivsvårigheterna får beroende på krav på läsning och skrivning som finns i barnets miljö. Oavsett orsaker måste man sedan vidta åtgärder så att glappet mellan läs- och skrivförmåga och kraven på läsande och skrivande blir så litet som möjligt. Att ha svårt att läsa och skriva får inte bli ett hinder i utvecklingen.

Lär man sig aldrig läsa och skriva?

Beroende på vilka svårigheter man har och hur stora de är utvecklas läs- och skrivförmågan olika mycket. Har man dyslexi följer svårigheterna med hela livet men många lär sig läsa så pass att man klarar sig bra i samhället och har behållning av att läsa böcker medan en liten grupp fortfarande inte kan läsa eller stava rätt i vuxen ålder.

Hur blir det i skolan?

Man får svårigheter med sitt skolarbete om man inte kan hämta in kunskaper genom text eller redovisa vad man kan genom att uttrycka sig i skrift. Det är då skolans uppgift att i samarbete med föräldrarna hjälpa eleven att hitta andra vägar till kunskapsinhämtning. Elever med läs- och skrivsvårigheter behöver både hjälp att kompensera sina svårigheter och hjälp att träna sin läsning och skrivning.

Hur blir det sedan?

Personer med läs- och skrivsvårigheter är lika olika som andra. Har man läs- och skrivsvårigheter får man kämpa mer än andra och det är viktigt att omgivningen förstår detta och att man också får hjälp att hitta sådant man tycker om eller är bra på. För många med läs- och skrivsvårigheter går det bra i livet.

Många barn och vuxna/eller personer med läs- och skrivsvårigheter har också andra svårigheter. En del svårigheter är nära knutna till läsning som svårigheter att snabbt hitta ord eller att uttala ord och meningar tydligt. Att kunna hålla talat språk i sitt korttidsminne hänger nära ihop med förmågan att hantera språkljud som är den grundläggande svårigheten vid dyslexi. Problem med hörselminnet är också vanligt vid andra funktionshinder som ADHD.

Många med läs- och skrivsvårigheter har också problem inom matematiken. Lästal blir naturligtvis svårt om man måste lägga all sin energi på att avläsa texten men även specifika svårigheter med att räkna förekommer. Att lära sig läsa av klockan kan också vara problematiskt liksom att uppfatta tid och att planera vad man kan hinna på en viss tid.


Fysikprov plus+ matte prov på fredag-.-

2010-03-02, 18:58:46 / Kategori: Allmänt



Hejsan allihopa, idag så var det fysik prov, hoppas det gick bra för mej, jag svara på alla frågor utan 1-2 tror jag, men annars gick det nog bra! Jag får väl se hur det gick för mej på provet i veckan, eller nästnästa vecka, tror jag. Det märks heltenkelt. Efter skolan så åkte jag och Madde hem till Madde, då typ åt vi lite, sen kika vi på tv, då somna jag, jag har vart as trött idag, men det är nog för att jag har ju halsfluss, menmen, sen allafall så gick vi och åt glass, göttgött var det! Sen har vi inte gjort så himla mycke, vi sitter nu vid datan hemma hos Madde, sen blir det att åka hem, ska plugga inför matte provet på fredag, jag tror det är på fredag, hoppas det går bra! Annars går det bra i skolan, bara att det är mycke prov nu, men det är det ju i högstadiet, menmen. Det får man väl ränka med, eller? Men jag sitter inte precis och pluggar ihjäl mej, för det är ju så j*vla tråkigt att plugga! I svenskan så ska vi få betyg på allt vi gör, det är både bra och dåligt tycker jag




Bra med betyg på det vi gör i svenskan: Man kämpar hårdare, allafall jag, och när man får G,VG eller MVG så blir man väl nöjd med resultatet, men det är ju inte det allt handlar om, men jag tror att dom tror att eleverna kämpar håradre om vi får betyg på det vi gör, i 8:an så kommer vi få ju riktiga betyg, om ni förstår? Och då ville svenska läraren göra oss "berädda" på det liksom, så vi vet ungefär som vi ska klara av.


Dåligt med betyg på det vi gör i svenskan: Det är ju så att vi ska ha betyg på det vi gör i svenskan, och det är bra både bra och dåligt med det, men det dåliga är nog att man måste ju kämpa om man vill ha t.ex MVG, eller nå. Alla har ju likosom inte lika lätt för att t.ex skriva,läsa bla, jag har ju lätt för att skriva och läsa och det, och det ju bra, eftersom de behöver jag inte vara så rädd för att inte klara av det, men man vet ju "aldrig" hur det går sen, det kan ju gå bra nu och sen går det jätte dåligt, och om man inte är ju bra på att bla läsa och skriva så kan det ju gå jätte bra sen. Men det kan ju hela tiden gå dåligt och hela tiden då bra, men ibland bra och dåligt.



Jag har "åkt" på halsfluss.

2010-03-01, 22:36:34 / Kategori: Allmänt
Nu har jag fått halsfluss, shit, det gör ont hela tiden när jag ska svälja,prata. Jag har råkat smittat Ante:( Det smittas ju fort, det är jätte jobbigt att ha det, jag får jätte ont i halsen när jag ska svälja,dricka, mata. Jag kan nästan inte sova för det gör så himla ont!

Kan det "onda" vara halsfluss?

Halsfluss är inte en komplikation av en segdragen förkylning, som man lätt kan tro. Det är en annan typ av luftvägsinfektion. Halsfluss orsakas i ungefär hälften av fallen av streptokocker som är en typ av bakterier. Resten av fallen orsakas av andra bakterier, virus eller har okänd orsak.

Om du inte har snuva eller hosta men däremot

  • har ont när du sväljer och känner dig sjuk och febrig
  • tycker att det smakar och luktar illa i munnen

kan du ha fått halsfluss.

Behandling av halsfluss

Kroppen klarar ganska ofta att ta hand om viruset eller bakterien på egen hand. Ibland kan halsfluss som orsakas av bakterier behandlas med penicillin. Ett snabbtest på vårdcentralen kan avgöra om det är en streptokockinfektion som är möjlig att behandla med penicillin. Men det har visat sig att penicillin bara förkortar halsfluss med något dygn. Du kan därför avvakta några dagar innan du kontaktar vårdcentralen, om du inte får något av symtomen nedan.

Ta kontakt med sjukvården om du:

  • får andningssvårigheter, svårt att svälja eller om ditt tal blir grötigt
  • har ont i halsen och får utslag
  • får feber över 38°C i mer än 4 dygn
  • har halsont och sår runt näsan och/eller munnen.
  • har besvär som inte minskat efter 1 vecka.

Halsfluss en infektiontonsillerna (halsmandlarna). Den orsakas oftast av virus och då med mer generella förkylningssymptom som hostasnuva och lätt feber. Virusorsakade halsinfektioner behandlas med symptomlindrande läkemedel och vila – antibiotika hjälper inte. En bakterieorsakad infektion (vanligen streptokocker grupp A, i mera sällsynta fall är det virusbaserade Epstein-Barr) ger akut insättandehalsont, hög feber och inga associerade förkylningssymptom. Hos barn kan dock mer allmänna infektionssymptom vara vanliga.

Vanligen behandlas bakterieorsakad halsfluss med penicillin i tio dagar. Vid sådan behandling går symptomen tillbaks redan efter några dagar men det är viktigt att fullfölja hela kuren för att undvika återfall. Streptokocker är alltid känsliga för penicillin- således inget resistensproblem. Kroppen kan klara av streptokocker på egen hand – det har visat sig att penicillin bara förkortar halsfluss med några dygn.[1] Det skall dock tilläggas att obehandlad halsfluss kan ge komplikationer på njurar (glomerulonefrit) och läkare bör kontakas för utskrivning av antibiotika. Om steptokockerinfektioner inte behandlas finns risk för fler fall av mycket allvarlig så kallad invasiv steptokockinfektion då bakterien kan påvisas i blodet. Den typen av streptokockinfektion är dock sällsynt.




Nytt schema idag då, plus+ gå till rektorn.

2010-03-01, 22:24:38 / Kategori: Allmänt
Hejsan, nu sitter man hör vid datan och kikar runt på datan, snart ska jag lägga mej, för jag börjar bli as trött, håller på att somna framför datan, menmen. Jag ville bara skriva detta inlägg klart. ¨
Idag var det skola, det hände inte så mycke i skolan, bara typ att jag och Frida fick gå till rektorn bara för att våran spanska-lärare är c*. Så jag och Frida gick till rektorn, sen så var inte vi på den lektionen nå mera. Asså helt seriöst, han tror att hans jobb är att ge ut alla ordböcker? Asså helt seriöst, han borde fan fatta att han ska hjälpa oss, han bara ger oss en ordbok sen går han och sätter sej på din stol, och han sa att jag och Frida hade slängt våra papper så vi skulle göra om dom, men vi gav han till dom senast vi hade spanska, och senaste vi hade spanska så sa han att vi skulle ha papperna i skåpen och idag säger han att vi ska ge han dom, asså kan han inte bestämma sej eller? Han bestämmer inte över mej, det är inte hans jobb att bara gå och ge alla en varsin bok sen bara gå därifrån, han e ju störd.
Sen efter skolan så åkte jag med Madde in till stan, och då följde Ida och Frida med för dom skulle nånstans. Sen åkte vi hem till Madde, då kika vi på tv sen gick hon och åt, sen kika vi klart på ett program, efter det var klart så gick vi upp och satt vid datan. Sen fick jag skjuts av mamma hem, då när jag kom hem käka jag på pizza och kika på tv.
Vi har ju fått nytt schema, vi får ett nytt schema var 6 vecka. Vi slutar alla dagar halv 4 utom på måndagar och onsdagar tror jag, på onsdagar slutar vi typ 15:15, tror jag, och på måndagar slutar vi 14:00.