Tobak.

2010-03-31, 15:38:06 / Kategori: Allmänt

Idag på biologin så fick vi läsa om tobak, jag vet ju liksom mycke om tobak osv. Men jag tycker att det är kul att läsa om det ändå liksom, och få lära sej mer om det. Vi har frågor med, ungefär 20-30 stycken. Det gick bra tycker jag, frågorna var lätta tycker jag. Jag tycker ju synd att man röker/snusar, men det är ju ungefär som dom som äter massa godis. Istället för det kanske tex rökarna röker osv. Jag har ju många kompisar som söker/snusar, och jag tycker synd om dom, för det är ju liksom inte det enklaste att sluta röka/snusa. Och dom har ju mycke lättare att få hjärtproblev, cancer osv, än dom som inte röker/snusar. (Jag har inget emot dom som röker.)

I detta inlägg tänkte jag skriva lite om tobak:

TOBAK OCH SJUKDOMAR:

Alla som röker skadas av sin rökning och rökningen har effekt på i stort sett alla kroppens organsystem. Varannan rökare dör i förtid av sin rökning och förlorar i genomsnitt 7–8 år av sin förväntade livstid.

Det är vetenskapligt belagt att tobaksrökning orsakar lungcancer, cancer i andra organ, hjärt- och kärlsjukdomar, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), Crohns sjukdom samt sår i magen och tolvfingertarmen.

Tobaksrökning ökar dessutom risken för tandlossning, vissa former av syn- och hörselnedsättningar, ryggbesvär, impotens, benskörhet, minskad fruktsamhet hos både kvinnor och män, graviditetskomplikationer, missfall och plötslig spädbarnsdöd.

Nittio procent av lungcancerfallen och drygt 20 procent av all hjärt-kärlsjukdom beräknas bero på rökning. Lungcancer är den vanligaste tumörformen bland män och den femte vanligaste bland kvinnor i Sverige.

Tobak innehåller tusentals kemiska ämnen som är skadliga för människor. Eftersom blodet transporterar runt ämnena i kroppen når de ut överallt. Ju mer man röker och ju längre man hållit på, desto större är risken att drabbas av olika sjukdomar.

SKADLIGA ÄMNEN:

Tobak innehåller 4000 kemiska ämnen som är skadliga för människor. Eftersom blodet transporterar runt ämnena i kroppen når de ut överallt. Ju mer man röker och ju längre man hållit på, desto större är risken att drabbas av olika sjukdomar.

VAD INNERHÅLLER CIGARETTER?

I en cigarett finns minst 4700 olika ämnen. Alla irriterar luftrören. Minst 50 ämnen är cancerframkallande. Röken från cigaretter delas upp i huvudrök och sidorök. Vid varje bloss drar rökaren in huvudrök. Den rök som avges mellan blossen är sidorök. Sidoröken har en annan kemisk sammansättning än huvudröken. Det beror på temperaturen i cigaretten och hur den fördelar sig. När en rökare blossar stiger temperaturen i cigarettänden till 900 grader, medan den sjunker till omkring 40 grader längs cigaretten i den del som rökaren har i munnen. Mellan blossen då sidoröken bildas brinner cigaretten jämnare och med en lägre temperatur. Då förändras åter de kemiska reaktionerna och utsläppen får därför en annan sammansättning med andra proportioner mellan olika ämnen. Mellan 55 och 70 procent av tobaken i cigaretten brinner upp mellan blossen.


VARFÖR BÖRJAR MAN ATT RÖKA? VILKA ÄR DET VANLIGASTE ORSAKERNA?
Den första kontakten med tobak och rökning är ofta ofrivillig, genom så kallad passiv rökning. Den medvetna rökdebuten sker ofta i årskurs 6-7 eller däromkring, ofta vid pubertetsinträde.

 För att känna sig vuxen och tuff.
 För att ens kompisar röker eller det gäng man vill in i, de tuffa.
 Av nyfikenhet.
 För att visa sin självständighet.
 För att efterlikna en idol från film eller TV.
 För att det har en lugnande och avstressande effekt på kroppen. Man kan få extra pauser om man har ett jäktigt jobb.
 För att gå ner i vikt. Om man röker känner man mindre hunger.
 För att man blir piggare.


VEM RÖKER MEST, KVINNOR ELLER MÄN?
Fram till och med andra världskriget var rökning bland kvinnor ett litet problem i Sverige. Efter kriget ökade rökningen bland kvinnor. Idag är Sverige ett av de få länder i världen där rökning är vanligare hos kvinnor än hos män, och det är också bland kvinnorna som allt fler börjar röka. Lungcancer bland kvinnor i Sverige har öket med 40% mellan 1975 och 1990. Det var suffragetterna som uppmuntrade kvinnor att börja röka eftersom de ville ha lika rättigheter som män. De var förebilder för många kvinnor världen över. 1925 hölls den första massmediekampanjen riktad direkt till kvinnorna, Lucky Strike-kampanjen. Reach for at Lucky instead of a sweet löd budskapet, som gick hem – på två år ökade marknadsandelarna för Lucky Strike med över 200%. Budskapet var alltså att man blev smal av att röka. Tobaksannonsens kvinna är slank, tuff och frigjord. Marknadsförarna presenterar tobaksrökning som ett sätt att bli slank och vacker, medan man i själva verket blir sjuk och rynkig. Män röker nu liksom förr för att det är häftigt och de tror att de ser bra ut. När det gäller män så är det ofta de män med höga positioner som röker för de har inte tid att äta och cigaretterna är lugnande.


VAD HÄNDER I KROPPEN NÄR MAN RÖKER?

 Håret luktar, blir matt och platt och fortare smutsigt.
 Man blir tröttare och därmed svagare. Muskler ersätts av slapp hud.
 Risken för missfall ökar, liksom att barnet föds med betydligt lägre kroppsvikt.
 Man får kalla händer och fötter.
 Hyn blir grövre, gråare och fortare rynkig.
 Tänderna blir gula, tungan svampig och andedräkten unken.
 Man kan få kronisk bronkit, emfysem eller lungcancer.
 Man får svårare att bli med barn.
 Man kan få livmoderhalscancer.
 Fingrarna blir gula.
 Man kommer tidigare i klimakteriet.
 Man kan få strupcancer.
 Röklukten sätter sig överallt och man luktar gammal askkopp utan att vara medveten om det.
 Lungkapaciteten minskar.
 Slemmig morgonhosta som kroppens varningssignal.
 Potensen blir sämre.
 Man åldras i förtid.
 Luktsinnet blir sämre, vilket även leder till försämrat smaksinne.
 Sämre kondition, trött och långsam.
 Dålig blodcirkulation.
 Försämrat mörkerseende.
 Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.
 Nikotinet i tobaken får blodkärlen att dra ihop sig, hjärtat får arbeta hårdare för att pumpa runt blodet.

ATT SLUTA RÖKA:

Man måste ha bestämt sig att nu är det slut – man måste alltså vara motiverad.
Man ska ha ett mål för varför man vill sluta. Ofta slutar man att röka för att man mår dåligt, har kanske fått sin första hjärtinfarkt. Man vill spara pengar. Har man barn med astma så vill man försöka hjälpa till så barnen blir bättre eller helt friska.
När man då bestämt sig för att sluta och släppa sin napp (cigaretten) ska man sätta sig ner och skriva upp för- och nackdelar med att sluta.

KROPPEN NÄR MAN HAR RÖKT SIN SISTA CIGARETT:

Inom 20 minuter efter att man rökt sin sista cigarett så börjar kroppen en serie förändringar som pågår i åratal. Men tar man en enda cigarett så går de positiva förändringarna förlorade.

 20 minuter – Blodtryck och plus går ned till normal nivå. Temperaturen i händer och fötter ökar till det normala.
 Åtta timmar – Koldioxidhalten i blodet återgår till normal nivå. Syrehalten i blodet blir normal.
 24 timmar – Riskerna för hjärtinfarkt minskar.
 48 timmar – Nervtrådarna börjar sin återväxt och lukt- och smaksinnet ökar.
 Två veckor till tre månader – Blodcirkulationen förbättras, det blir lättare att promenera och lungkapaciteten blir bättre.
 En till nio månader – Hosta, risk för blodpropp, trötthet och andningssvårigheter avtar. Flimmerhåren kommer tillbaka i lungorna. De hjälper till att ta hand om slem, vilket rensar lungorna och minskar infektionsriskerna. Kroppens totala energi förbättras.
 Ett år – Överhängande risk för kärlkranssjukdomar är hälften av en rökares.
 Fem år – Dödligheten i lungcancer för de medelålders som rökt ett paket om dagen har minskat till hälften. Risken för hjärnblödning är lika liten som hos en icke-rökare efter 5-15 år efter rökslut. Cancer i mun, hals och matstrupe är hälften av en rökares.
 Tio år – Lungcancerdödligheten lika med en icke-rökares. Celler som är förstadium till cancer återställs.

 




KOMMENTARER

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?