Vet du inte vilken sorts bh du ska ha? Prova här:

2010-01-21, 17:39:30 / Kategori: Allmänt
Hitta just din perfekt bh IDAG!

Rätt Storlek:

Att hitta rätt BH-storlek är av stor betydelse för din figur och dina
kläders utseende och passform. En festblåsa med rätt BH under
kan förändra helhetsintrycket. För att BH:n ska vara bekväm, sitta
väl och passa bra under dina kläder är det viktigt att du först tar reda
på din storlek. Sedan väljer du rätt modell på BH för det ändamål
du ska ha den till.

Så här får du fram din storlek:

Mät dig under bysten och över bysten. Därefter utläser du din BH-storlek i tabellen nedan

Hamnar du mitt emellan storlekarna, tänk då på följande:

Ibland kan du hamna mitt emellan storlekarna men utgå ifrån hur stor skillnaden mellan måtten är i centimeter och välj den du ligger närmast.

Är du lite rundare runt ryggen och om profilen på dina bröst inte är så utstående, så kan det vara bäst att välja den mindre kupstorleken. Är du lite plattare om ryggen, men har en profil på dina bröst som är lite mer utstående, så kan det vara bäst att välja den större kupstorleken.

Kom ihåg att din kroppsform förändras med tiden vilket innebär
att din storlek kan komma att ändras.


:

Tag på dig en välsittande BH och tag fram måttbandet.

A. Under bysten - (Omkretsen under bysten)

Mät runt bröstkorgen under bysten. Måttbandet skall inte sitta löst, låt det sluta tätt intill kroppen och håll det ganska tajt. I tabellen följer du ”Mått under bysten i cm” för att hitta din omkrets (65-110).

B. Över bysten - (Omkretsen över bystens högsta punkt)

Mät över bysten där den är som störst. Drag inte åt måttbandet utan låt måttbandet löpa precis över bystens största punkt utan att strama åt. I tabellen följer du nu din rad åt höger.




EXEMPEL:

Låt oss säga att ditt mått under bysten blev 76 cm och ditt mått över bysten blev 92 cm.

I tabellen hamnar du i rutan för 75 cm under byst och i B eller C i kupstorlek. Du ligger lite i överkant i båda måtten om man tittar på 75 B. Det kan fungera med 75B men på 75C ligger du mer mitt i när det gäller kupstorlek. För att bli säkrare på vad du skall välja räknar du nu ut skillnaden mellan de två måtten (92-76=16 cm). Du ligger precis mellan 75 B och 75 C.

Genom att titta på din kroppsform kan du lättare väja vilken storlek som passar dig bäst. Är det runt ryggen du drar mest, eller är det jämt fördelat runtom? Är profilen på dina bröst utstående, eller är brösten lite bredare i formen? Det mest troliga är att du bör välja 75C. Det är många faktorer som spelar in, därför är måttabellen bara en guide för att komma så nära som möjligt i storlek.

Slutligen är det väldigt individuellt hur man vill att en BH ska sitta. När du väl provar din BH och den inte sitter som den ska, titta under vanliga problem för att komma fram till vilken storlek du ska välja istället.



:


Att hitta rätt modell på BH kan vara avgörande för hur dina plagg sitter. När du väljer modell ska du utgå ifrån vilket plagg den ska passa under och även vad syftet är för just dig med din BH.

Vill du ha en bekväm vardags BH som håller bysten på plats kan du välja en T-shirt BH, mjuk BH eller en bygel-BH.

Till ett axelbandslöst festplagg så är det bästa valet en balconette BH och till festplagg med en djup urringning är push-up BH:n ett bättre val. Har plagget en bred urringning kan en balconette BH eller en multifunktionell BH passa bäst. Och är plagget djupt urringat bak är det bästa valet en multifunktionell BH som har ett extra band för att dra ner ryggbandet bak.

När du sportar behöver du en BH som ger stöd och håller bysten på plats för att skona axlar, rygg och nacke.

Självklart är det personligt vilken typ av BH som känns bäst för just dig. Vissa modeller passar perfekt på dig men sämre på någon annan och tvärtom. Det är inte alltid en BH sitter bra även om man har valt rätt storlek, då kan det vara bättre att välja en annan typ av BH.

Hur skall BH:n sitta?

FRAM:

* Byglarna ska ligga platt mot bröstkorgen.
* Byglarna ska nå runt hela bröstet och inte skära in i sidorna.
* Bröstet ska inte svälla över i överkanten så det bildas dubbelbröst.
* Inte heller svälla över i ärmhålan.
* Axelbanden ska inte skära in i axlarna och lämna kraftiga märken.


BAK:

* BH bandet runt ryggen ska vara stilla och ligga rakt runt om, inte åka upp i ryggen.
* En sport-BH känns bäst om den inte ligger på skulderbladet utan runt skulderbladet.




Det vanligaste problemet brukar vara att man väljer fel storlek. Här kan du läsa om de vanligaste orsakerna till att din BH inte sitter som den skall:

BH-bandet runt ryggen åker upp där bak

SVAR: Du har valt en för stor storlek på omkretsen. Gå ner en storlek. Men kom ihåg att t.ex. storlek 75B och 70B inte har samma kupa. För att få samma kupa, men större runt om, måste du istället välja en kupstorlek större. Är storlek 75B lagom i kupan, men för stor runt om, prova då istället storlek 70C. Då får du en lika stor kupa men mindre runt om.


BH-bandet skär in runt ryggen

SVAR: Prova först att knäppa BH:n lösare. Blir det inte bättre har du troligtvis valt en BH med för liten omkrets. Har du t.ex.75B och kupan är lagom stor, måste du välja 80 i omkrets. Kom ihåg att 75B och 80B inte har samma kupa, vilket innebär att du även måste välja en mindre kupstorlek för att kupan ska vara lika stor. Välj istället storlek 80A. Då får du samma kupa men större runt om ryggen.


Brösten ”väller över” i överkanten eller i ärmhålan

SVAR: Får du så kallade ”dubbelbröst” är BH:n för liten i kupan och det ser inte bra ut under kläderna. Du måste gå upp i kupstorlek, minst en kupa. Har du t.ex. storlek 75B på BH:n måste du välja en kupstorlek större, är den lagom runt om så väljer du 75C. Men känns den även liten runtom väljer du 80B. 80B har samma kupa som 75C men är större runt om. Tänk på att hela bröstet ska innefattas i BH:n.


Bygeln skär in i sidan

SVAR: Gå upp en kupstorlek, den du valt är för liten. Bygeln ökar i storlek då kupstorleken ökar. Väljer du en större kupa ökar även bredden på bygeln. Bygeln ska ligga runt hela bröstet och inte skära in någonstans.


Bygeln sticker ut fram

SVAR: BH.n är troligen för liten eftersom byglarna skall ligga mot bröstkorgen. Får inte brösten plats så tvingar brösten ut bygeln i framkant.


BH:n känns liten, men jag vet inte vilken storlek jag ska byta till

SVAR: Det kan bero på att omkretsen är för liten och därmed drar kuporna bakåt och pressar in brösten.

Prova att knäppa BH:n lösare. Hjälper inte det så prova först med att försöka hålla BH kupan runt bröstet för att se om kupan är lagom stor. Är kupstorleken rätt välj en BH med större omkrets. Har du t.ex. 75B så välj till att börja med 80 i omkrets. Men som vi tidigare sagt kom ihåg att du måste välja en mindre storlek på kupan för att den ska vara lika stor som 75B. Du skall därför välja 80A. Det kan ju vara så att du även behöver en större kupa. Prova då med 80B.


Jag får röda märken på axlarna och det skaver

SVAR: Troligen har du valt för stor omkrets på BH:n. Stödet på BH:n ska främst ligga på bandet runt ryggen som ska hålla upp hela BH:n. Har du en tung byst och har valt för stor omkrets frestar det väldigt på nacke, axlar och ger inget stöd för den tunga bysten.


Du kan ha spänt axelbanden för hårt, prova att släppa efter dem lite och se om det hjälper. Fungerar inte detta byt till en BH med mindre omkrets. Kom ihåg att du måste ta en större kupstorlek när du går upp i omkrets. Har du t.ex 75B skall du välja 70C istället.


Det är luft i överkanten mellan kupan och bröstet

SVAR: Du har valt en för stor kupstorlek och/eller för stor omkrets. Kupan ska ligga mot brösten för att ge stöd utan att skära in. Prova att knäppa hårdare om det är möjligt eller håll ihop ryggbandet där bak för att se om kupan sitter bättre. Gör den det ska du minska omkretsen på BH:n en storlek. Har du t.ex. valt 75B ska du istället välja omkrets 70. Kom ihåg att du måste gå upp i kupstorlek när du minskar omkretsmåttet. Välj därför 70C för att få samma kupstorlek som på 75B.


Men är omkretsen rätt har du valt en för stor kupa och skall gå ner en kupstorlek. Välj 75A istället för 75B.


Kupan rynkar sig

SVAR: Har du valt en ovadderad BH och den rynkar sig är det troligast att du valt en för stor kupa. Välj en kupstorlek mindre.


Kupan är ”tom” mitt på och bröstet fyller inte kupan helt

SVAR: Har du valt en kupa med vaddering så kan den antingen vara för stor eller för liten. Det mest troliga är att kupan är för stor. Välj en mindre kupa. Har du t.ex. valt 75B byt till 75A istället.


Det kan också vara så att du valt en för liten kupa och att byglarna och den lilla kupan hindrar bröstet att nå ända fram till toppen av kupan. Välj en större kupa. Har du t.ex valt 75B byt till 75C istället.




- Att det tar tid att hitta en bra BH. Ta dig den tiden att välja rätt storlek och modell. Alla modeller är inte självklara att de passar just dina bröst. Välj med omsorg.

- Vilka plagg BH:n skall passa under och vilken funktion den skall fylla. För att täcka upp för olika typer av plagg och tillfällen så bör du ha flera olika typer av BH:ar i din garderob.

- Att storlekarna kan variera mellan olika märken. Titta noga i storlekstabellen för att hitta den storlek som verkar bäst för dig. Det är fullt normalt att en BH töjer sig med tiden, därför är det bra om BH:n sitter så att det finns möjlighet att knäppa den hårdare efter en tid.




Man kan göra på två sätt:

Antingen kan du välja att först knäppa BH:n runt om på framsidan, för att sen snurra den runt. Eller så föredrar du att först ta på axelbanden, och sedan knäppa den där bak.

Vilket sätt du än väljer ska du därefter luta dig framåt, för att ”hälla” brösten på plats i kuporna. Du kan hjälpa till genom att dra ut byglarna något och rätta till brösten genom att skaka dem något eller hjälpa till med den andra handen. Sedan ställer du dig upp och justerar axelbanden så att de varken är för lösa eller för hårda. De måste hålla kuporna på plats men får absolut inte skära in i axlarna.

Kom ihåg att du ska knäppa BH:n så pass hårt runt om så att den inte åker upp där bak. Sitter inte BH:n snyggt eller bekvämt, så sök efter orsaken under rubriken Vanligaste problemen.



KOMMENTARER

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?